Nieuws

Accounttech: samen een algoritme bouwen, documenteren en controleren

De Accounttech Werkgroep AI en Algoritmes organiseert bij de NBA drie middagen in het kader van een 'code- en audit-challenge'. Doel is kennis delen en ervaringen opdoen.

Steeds meer organisaties maken gebruik van algoritmes, die in toenemende mate zelfstandig taken verrichten die voorheen door mensen uitgevoerd werden. Het auditen van algoritmes staat nog in de kinderschoenen, maar wordt in de nabije toekomst steeds belangrijker, meent Giel Dirkx, voorzitter van de Accounttech Werkgroep AI en Algoritmes.

Accounttech_19september2022_900x590.jpg

Algoritmes krijgen ook meer en meer invloed op financiële informatie en daarmee op het werk van accountants. Hoe toets je of de digitale waardering van een vastgoedportefeuille overeenkomt met de waarde die een makelaar eraan zou toekennen, aldus Dirkx. "Natuurlijk kun je externe specialisten inhuren, maar een accountant moet die wel op hun kennis en ervaring kunnen steunen en ook in grote lijnen begrijpen wat ze doen."

Drie middagen

Om ervaring op te doen worden vanuit de werkgroep drie middagen opgezet. Tijdens de eerste middag op 19 september werd gewerkt aan het bouwen van een algoritme, dat al meteen kon worden gevoed met data, om geen onnodige tijd verloren te laten gaan.

In de tweede sessie wordt de aandacht gericht op het documenteren van de techniek en de gemaakte keuzes. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het toetsingskader van de Algemene Rekenkamer.

Deel drie richt zich op hoe de audit van het algoritme moet worden ingericht en hoe zulke digitale informatie kan worden getoetst. Daarbij is de kracht van de community dat multidisciplinair wordt samengewerkt, door accountants in business, intern, vanuit de openbare praktijk en de overheid, benadrukt Dirkx.

Updates over de code- en audit-challenge worden gepubliceerd via de Accounttech-pagina's op het communityplatform van de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.