Nieuws

Gorbatsjov sprak tijdens Accountantsdag 1993 al over milieu

De recent overleden voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov sprak tijdens de Accountantsdag 1993 over de waarde van accountants in het algemeen, maar ook over het milieu. Milieuaccountancy was een belangrijk thema op die Accountantsdag.

Gorbatsjov, die op 30 augustus jl. op 91 jarige leeftijd overleed, werd bekend door de begrippen 'perestrojka' (hervorming) en 'glasnost' (openheid). Onder zijn leiderschap kwam er een einde aan de wapenwedloop tussen oost en west en viel de Berlijnse Muur.

Hij ontving voor zijn rol in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede, maar werd in eigen land minder gewaardeerd, omdat de Sovjet-Unie uiteenviel. Na zijn jaren als de laatste leider van de Sovjet-Unie werd hij een veelgevraagd spreker en verzamelde hij een reeks onderscheidingen en eredoctoraten.

Respect voor accountants

Gorbatsjov stelde in zijn toespraak op de Accountantsdag 1993 groot respect te hebben voor accountants, die een belangrijke functie vervullen bij het zichtbaar maken van de werkelijkheid. Hij refereerde daarbij aan een op zijn verzoek uitgevoerd onderzoek naar defensie-uitgaven, waaruit bleek dat die vele malen hoger waren dan de officiële cijfers. "Politicians do not always like accountants, because it is from them that sometimes very serious information comes that requires a lot of political will to take difficult decisions."

Gorbatsjov adviseerde het Accountantsdag-publiek om altijd de waarheid te spreken en met cijfers te overtuigen. "I am convinced that modern society simply cannot live without exact data or quantifiable analysis.

Milieu

De 'milieuaccountancy' stond centraal tijdens de Accountantsdag in 1993. Twee jaar eerder was een vereniging van milieuaccountants opgericht en ook was een opleiding milieuaccountancy gestart aan de Vrije Universiteit. In het vervolg van zijn toespraak sprak de Sovjet-leider daarom vooral over Green Cross International, de wereldwijd opererende milieuorganisatie die door hem was opgericht.

Eerste prioriteit van Green Cross was het werken aan bewustwording over de ernst van milieuproblemen. "Zonder die bewustwording zal het milieu niet merkbaar verbeteren. Daarvoor is het nodig dat bestaande economische theorieën worden vervangen door nieuwe en dat attitudes zich wijzigen", aldus Gorbatsjov. "De grootste fout is dat de mens teveel met zichzelf bezig is."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.