Klimaatplannen in gevaar door tekort aan technici
Een tekort aan hoopgeleide technici dreigt een belangrijk obstakel te worden voor het behalen van de klimaatdoelen. Nu al hebben werkgevers in Nederland de grootste moeite ingenieurs te vinden. Omdat meer windparken, energiezuinige installaties, laadpalen en zonnepanelen nodig zijn om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen, stijgt de behoefte aan technici de komende vijf jaar alleen maar verder.
Die waarschuwing komt van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Researchcentrum voor Opleiding en de Arbeidsmarkt (ROA), die samen een nieuw model ontwikkelden om na te gaan waar de grootste knelpunten liggen bij het klimaatbeleid. Naast hoogopgeleide technici dreigt ook een tekort aan vakmensen de klimaatprojecten te vertragen.
"Er is veel behoefte aan machinemonteurs, metaalbewerkers, constructiewerkers en ingenieurs", legt PBL-onderzoeker Anet Weterings uit. "Vooral voor de ingenieurs is er een probleem. De verwachte behoefte aan deze arbeidskrachten is nu al veel groter dan het aanbod, blijkt uit onze analyse. Er is dus actie nodig om te zorgen dat het tekort aan kundig personeel geen belemmering vormt voor het behalen van het klimaatdoel van 2030."
Regio's
Met name in Zeeland, Limburg en Drenthe worden de tekorten aan technici en ambachtslieden met een vakopleiding de komende jaren groot. Hier nemen de investeringen in klimaatvriendelijke projecten het hardst toe, terwijl er maar een beperkte groep mensen met deze opleidingen is. Het is voor werkgevers in die provincies moeilijk om in andere regio's personeel te werven, omdat maar weinig mensen in Nederland ver willen reizen voor hun werk.
Het PBL en het ROA benadrukken dat ze bij hun onderzoek berekeningen hebben gemaakt op basis van klimaatafspraken uit 2019. Inmiddels heeft het kabinet Rutte-IV de klimaatdoelen aangescherpt, waardoor de uitstoot van broeikasgassen in 2030 zeker 55 procent lager moet zijn dan in 1990. Dat vergroot de spanning op de arbeidsmarkt waarschijnlijk alleen maar meer, schrijven de onderzoeksinstellingen.
Bron: ANP/PBL
Gerelateerd

RVO: Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed in een dag op
Maandag 18 september ging de subsidieregeling voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) open. Binnen een dag was bijna het dubbele aangevraagd...

ESG aggregeren in een maatstaf is als het recht praten van een banaan
De werkelijkheid rondom duurzaamheidsinformatie is te complex om in een ongenuanceerde ESG-maatstaf te vangen, meent Jan Bouwens.

Verduurzaming bij veel mkb-bedrijven niet op agenda
Hoewel verduurzaming kan leiden tot kostenbesparing bij bijvoorbeeld energie, slaagt een flink deel van de mkb-ondernemingen er niet in om te verduurzamen.

Ministerie van SZW start campagne over doorwerken na AOW
Veertig procent van de AOW-gerechtigden wil liever nog niet stoppen met werken. Om werkgevers aan te sporen het gesprek over doorwerken na de AOW aan te gaan, start...

Randstad: 'ideale moment' voor baan met meer toekomstperspectief
De combinatie van lage werkloosheid, de huidige recessie en economische uitdagingen biedt het "ideale moment" om over te stappen naar een baan met meer toekomstperspectief.