Nieuws

Oeso: 'Belastingdiensten wantrouwen big four'

Een meerderheid van de werknemers van belastingdiensten wereldwijd denkt dat de big four weleens de mazen in fiscale wetten opzoekt voor hun klanten. Slechts een kwart van de medewerkers denkt dat de vier grootste accountantskantoren consistent handelen in de geest van de wet.

Dat blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) onder twaalfhonderd medewerkers van belastingdiensten wereldwijd. Veel medewerkers geloven dat de big four vaak agressieve belastingstrategieën adviseren. Het onderzoek laat zien dat er weinig vertrouwen is tussen fiscale ambtenaren en de big four, terwijl die kantoren de grootste spelers zijn in de markt voor fiscaal advies.

De meeste ambtenaren geloven wel dat de grote kantoren zich formeel gezien aan de belastingwetten houden, maar dat ze regelmatig proberen de mazen in die wetten te exploiteren. Opvallend is dat een kwart van de respondenten denkt dat de big four in de meeste gevallen wel naar de geest van de wet handelen, maar dat in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 45 procent van de respondenten denkt dat de grote kantoren dit nooit of slechts in enkele gevallen doen. In Afrika, Azië en de Oeso-landen was dit respectievelijk 40 procent, 29 procent en 30 procent.

Slechts 18 procent van de respondenten in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied denkt dat de big four transparant zijn naar belastingdiensten. Bij de Oeso-landen is dat 31 procent.

Het rapport geeft enkele suggesties om meer vertrouwen te creëren, zoals het sneller ter verantwoording roepen van zowel de grote accountantskantoren als de belastingdiensten, het ondersteunen van de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden op het gebied van compliance, en betere communicatie om misverstanden te voorkomen.

Oeso-rapport: 'Tax Morale II - Building Trust between Tax Administrations and Large Businesses'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.