Nieuws

Shell-baas Van Beurden eind dit jaar weg bij olie- en gasconcern

Shell-baas Ben van Beurden treedt per 1 januari 2023 terug als topman van het olie- en gasconcern. De Nederlander wordt dan opgevolgd door Wael Sawan. Na zijn aftreden blijft Van Beurden nog wel een periode aan als adviseur.

Van Beurden werkte zijn hele carrière bij Shell. Sinds januari 2014 stond hij bij het olie- en gasconcern aan het roer. Hij kwam in 1983 bij Shell werken. Van Beurden zegt in een verklaring dat het een "privilege en eer" was om bijna vier decennia bij Shell gewerkt te hebben en het bedrijf de afgelopen negen jaar te hebben geleid. Hij geeft aan groot vertrouwen te hebben in Sawan.

Sawan geeft nu leiding aan de activiteiten op het gebied van gas en duurzame energie van het concern. Shell-voorzitter Andrew Mackenzie zegt dat Sawan een buitengewoon leider is die "alle kwaliteiten heeft om Shell veilig en winstgevend door de komende fase van transitie en groei te leiden". Sawan werd in 1974 geboren in Beiroet en heeft zowel een Libanese als Canadese nationaliteit.

Mackenzie verklaart dat Van Beurden met grote trots kan terugkijken op zijn carrière bij Shell en dat hij een "exceptionele" topman was. Van Beurden laat volgens Mackenzie een financieel sterk en winstgevend bedrijf achter.

Onder leiding van Van Beurden nam Shell in 2016 het Britse energiebedrijf BG Group over voor 53 miljard dollar. Dat was de grootste overname door Shell ooit. Ook werden veel activiteiten verkocht door Shell om schulden af te lossen.

Energietransitie

Daarnaast is Shell zich steeds meer aan het richten op duurzame energiebronnen vanwege de energietransitie. Shell heeft een doelstelling om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Het bedrijf krijgt evenwel veel kritiek van milieugroeperingen dat het te weinig zou doen om de uitstoot te verminderen.

Vorig jaar won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell over het niet snel genoeg verlagen van de uitstoot. Ook controlerend accountant EY was kritisch over de wijze waarop Shell over zijn duurzaamheidsplannen rapporteerde. Van Beurden stelde zelf eerder "alles op te willen pompen" om aan de vraag naar fossiele brandstof te voldoen. 

Brits

Verder is Shell onder leiding van Van Beurden op papier een volledig Brits bedrijf geworden. In november vorig jaar besloot Shell om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen om de bedrijfsstructuur te versimpelen. Daardoor verloor het concern zijn koninklijke titel Royal Dutch.

Shell zette afgelopen kwartaal nog een recordwinst in de boeken, dankzij de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Vanwege de Russische invasie van Oekraïne heeft Shell zich volledig teruggetrokken uit Rusland. Daardoor moest het bedrijf miljarden afschrijven op de Russische activiteiten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.