Nieuws

UWV: Alle beroepsgroepen hebben een tekort aan mensen

De krapte op de arbeidsmarkt is zo hoog opgelopen, dat in het tweede kwartaal van 2022 in alle beroepsgroepen sprake was van een tekort aan personeel. De markt voor het accountantsberoep is 'zeer krap'.

Dat blijkt uit de Spanningsindicator van uitkeringsinstantie UWV. Die indicator berekent voor 92 verschillende beroepsgroepen de krapte op de arbeidsmarkt. Nadat in het eerste kwartaal van 2022 al alle arbeidsmarktregio's als krap of zeer krap golden, was er in het tweede kwartaal ook geen beroepsgroep meer zonder tekort aan personeel. Driekwart van de beroepsgroepen had te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt.

Accountants

De spanning was het grootst bij onder meer ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars. Maar ook de markt voor bedrijfseconomische beroepen als accountant, boekhouders, bedrijfskundigen en organisatie-adviseurs wordt volgens de UWV-indicator getypeerd als ‘zeer krap’.

In het tweede kwartaal van 2022 groeide het aantal vacatures ten opzichte van een jaar eerder met 44 procent, terwijl het aantal mensen met een WW-uitkering dat nog recent gewerkt heeft in dezelfde periode afnam met 31 procent. Hierdoor was de krapte op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2022 twee keer zo groot als een jaar eerder.

Effect op economie

Het tekort aan personeel heeft steeds vaker invloed op de economie en welvaart in Nederland, aldus het UWV. Zo worden bedrijven gedwongen hun deuren te sluiten, vallen treinen uit en zijn er lange wachttijden op Schiphol en in de horeca.

Traditionele wervingsmethodes helpen werkgevers al langer niet meer vanwege de krapte, meent de uitkeringsinstantie. Werkgevers zetten in op intensievere werving en andere wervingskanalen. Ook biedt men soms een hoger salaris of direct een vast contract. Nu het aantal werkzoekenden zo laag is lijkt ook dat niet meer voldoende. Het UWV stelt dat het vasthouden en doorontwikkelen van bestaand personeel daardoor steeds belangrijker wordt.

Spanningsindicator

De UWV Spanningsindicator berekent de spanning op de arbeidsmarkt in Nederland door het aantal vacatures te delen door het aantal WW’ers met een verstreken uitkeringsduur van minder dan zes maanden. Bij administratief medewerkers geeft dat een spanningsfactor van 2,55 ('krap'), bij accountants is dat 10,76 ('zeer krap').

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.