Nieuws

Volgende week oordeel over Europese coronamiljarden Nederland

De Europese Commissie spreekt zich volgende week donderdag uit over de 4,7 miljard die Nederland heeft aangevraagd uit het Europese coronaherstelfonds. Voorzitter Ursula von der Leyen bezoekt dan Rotterdam om het oordeel van de commissie over te brengen.

Nederland was het laatste EU-land dat een beroep deed op het miljardenfonds. De aanvraag werd opgehouden doordat de kabinetsformatie maar bleef voortslepen. De herstelplannen en bijbehorende aanspraken van bijna alle EU-landen zijn inmiddels goedgekeurd en veel lidstaten hebben hun eerste subsidies al ontvangen. Enkel Hongarije ruziet nog met Brussel over de rechtsstaat.

Het kabinet heeft in zijn herstelplan 49 maatregelen voorgesteld, waarvoor het 4,7 miljard euro hoopt te krijgen. De helft zou gaan naar klimaatmaatregelen. Bijna een kwart wordt besteed aan projecten om de digitalisering te versnellen.

Ook de EU-landen moeten de aanvraag nog goedkeuren. Het kabinet rekent erop dat dubbele fiat zonder problemen te krijgen.

Het herstelfonds werd kort na de uitbraak van de pandemie in allerijl door de EU-leiders opgezet om de economie te stutten. Tegelijk kregen landen zo de gelegenheid door hervormingen en investeringen over te gaan op een groenere en veerkrachtigere economie. Het fonds van ongeveer 750 miljard euro bestaat uit leningen en subsidies, maar Nederland doet alleen een beroep op de subsidie.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.