Nieuws

Bedrijven zeggen meer aandacht te hebben voor duurzaamheid

Een groot deel van de Nederlandse bedrijven en organisaties is naar eigen zeggen meer aandacht gaan besteden aan duurzaamheid. Van de 316 organisaties die meededen aan onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Tilburg University en de Universiteit Maastricht, geeft driekwart aan nu meer bezig te zijn met verduurzaming dan twee jaar terug.

De onderzoekers zien "reden voor optimisme" in hun resultaten. Verduurzamen en voldoen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN is "kennelijk tot de verantwoordelijkheid van het hogere management gaan behoren", stelt de HvA vast in de zogeheten SDG Barometer.

In bijna de helft van de organisaties is duurzaamheid een kwestie voor hogere managers of een lid van de raad van bestuur. "Duurzaamheid wordt dus niet meer als bijzaak beschouwd", concluderen de samenstellers van de barometer.

Duurzame achterlopers

Hoewel de resultaten de onderzoekers hoopvol stemmen, zien ze ook nog "genoeg duurzame achterlopers". Van de ondervraagde organisaties is negen procent niet bekend met de Sustainable Development Goals. Een iets hoger percentage, twaalf procent, heeft geen strategie voor duurzaamheid.

Het meten of en hoe verduurzamingsmaatregelen die organisaties nemen ook werken, is nog verre van standaard. Dat doet driekwart niet of slechts in "zeer beperkte mate".

Ter traag

Hoewel klimaat en milieu aan belang winnen in bestuurskamers, gaat het volgens MVO Nederland zeker niet snel genoeg. Die organisatie waarschuwde recent in een rapport dat het tempo te laag ligt.

Nog maar ruim zestien procent van het Nederlands bedrijfsleven is duurzaam en het tempo van de verduurzaming neemt zelfs af, aldus de non-profitorganisatie. Als de verduurzaming niet sneller gaat, komen de VN-doelen en de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs in gevaar.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.