Nieuws

Belastingaangiftes Trump eindelijk openbaar

De door Democraten gedomineerde commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onder meer over belastingzaken gaat, heeft de belastingaangiftes van voormalig president Donald Trump openbaar gemaakt.

Het gaat om een geredigeerde samenvatting van aangiften van 2015 tot en met 2021, de jaren waartussen Trump kandidaat-president en later president was. Trump betaalde in het laatste volle jaar dat hij president was 0 dollar inkomstenbelasting. Het jaar daarvoor moest hij 134.000 dollar aftikken bij de fiscus. In 2018 ging het om 1 miljoen dollar en het jaar daarvoor was het 750 dollar.

De parlementscommissie bracht in december al een rapport uit met daarin haar bevindingen. Uit de documenten is naar voren gekomen dat Trump en zijn vrouw Melania in de jaren dat ze in het Witte Huis zaten weinig tot geen federale inkomstenbelasting betaalden. Daartoe voerde het koppel tal van aftrekposten en enorme zakelijke verliezen op.

Niet scherp genoeg gecontroleerd

De Democratische commissieleden vinden dat de Amerikaanse belastingdienst (IRS) niet scherp genoeg heeft gecontroleerd of de aangiften klopten. De IRS deed helemaal niets om Trumps belastingzaken te achterhalen "tot ik er zelf om vroeg", klaagde commissievoorzitter Richard Neal.

Na een jarenlange juridische strijd kreeg een parlementscommissie eind november zes jaar aan belastingaangiften van Trump van het ministerie van Financiën. Het comité stemde in december met 24 Democraten voor en zestien Republikeinen tegen publicatie. In het nieuwe jaar liggen de verhoudingen anders in het Huis. De Republikeinen hebben daar dan een meerderheid en dat vertaalt zich in de samenstelling van de commissies.

Trump heeft altijd geweigerd zijn belastingaangiften openbaar te maken, terwijl dat al decennia gebruikelijk is voor presidenten en kandidaat-presidenten. Hij wilde geen details over zijn bezittingen en zakelijke activiteiten prijsgeven.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.