Nieuws

Belastingdienst: 'Papieren aangifte blijft mogelijk'

Omdat niet alle ouderen voldoende digitaal vaardig zijn, blijft de papieren aangifte mogelijk.

Dat zegt de Belastingdienst, in een reactie op het onderzoek 'digitale vaardigheden' van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Volgens de dienst zijn er geen plannen om het af te schaffen. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: "Dat is goed nieuws. Het leven wordt steeds digitaler, ook de zaken die de overheid aanbiedt. De digitale belastingaangifte hangt voor sommige ouderen als een zwaard van Damocles boven het hoofd, gelukkig kunnen we die zorg wegnemen en blijft er een papieren alternatief beschikbaar."

Volgens de Belastingdienst is op dit moment slechts 1 procent van alle aangiftes niet digitaal; vermoedelijk kiezen vooral ouderen voor de papieren mogelijkheid. Al blijft er een groep senioren die niet of nauwelijks digitaal vaardig is, er is ook een grote groep senioren die het digitale leven helemaal omarmd heeft. Ook de smartphone is bij senioren inmiddels razend populair .

Uitsluiting

Een grote groep (81 procent) senioren heeft in het afgelopen jaar enige vorm van hulp ontvangen bij internetgebruik. Volgens Rep zijn zij bang om fouten te maken en is dat niet goed voor de zelfredzaamheid. Een digitale samenleving moet niet leiden tot uitsluiting. "Het is daarom belangrijk dat overheden, bedrijven en softwareontwikkelaars ervoor zorgen dat iedere senior kan blijven meedoen in de maatschappij, digitaal of niet."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.