Nieuws

IMA: 'Bedrijven niet voorbereid op verduurzaming'

Terwijl de druk op bedrijven om te verduurzamen steeds groter en urgenter wordt, nemen veel bedrijfsdirecties klimaatrisico's nog niet mee als een essentieel onderdeel in het besluitvormingsproces.

Dat blijkt uit onderzoek van het Institute of Management Accountants (IMA) onder cfo’s en accountants in onder meer Nederland. IMA onderzocht de status van risicomanagementprocessen binnen bedrijfsdirecties voor klimaatverandering en andere opkomende duurzame bedrijfsrisico’s.

De inzichten scheppen volgens IMA een zorgwekkend beeld: veel bedrijfsdirecties reageren langzaam op de steeds grotere vraag om te verduurzamen. De belangrijkste resultaten:

  • ruim een derde (37%) van de bedrijfsdirecties krijgt nooit rapporten waarin klimaatgerelateerde risico’s worden aangekaart;
  • bijna twee derde (63%) van de bedrijven heeft geen specifieke commissie binnen de directie om klimaatrisico’s te overzien;
  • bijna een derde (32%) van de bedrijven neemt klimaatrisico’s niet mee in zijn algemene risicoanalyse;
  • bijna twee derde (64%) van de bedrijven publiceert niet een specifiek duurzaamheidsrapport;
  • meer dan de helft (51%) van de bedrijven maakt geen gebruik van bedrijfsinformatie over duurzaamheid.

Ondanks de grote druk op bedrijven om te verduurzamen zegt het IMA te concluderen dat de veranderingen traag gaan, onder meer omdat directies niet de nodige informatie krijgen, en financiële afdelingen niet voldoende worden gefaciliteerd in het aanleveren van deze informatie.

Niet voorbereid

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteert dat 8 op de 10 bedrijven in Nederland het afgelopen jaar maatregelen hebben genomen om hun bedrijfsvoering duurzamer te maken. Daarnaast zullen nieuwe regels zoals de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die ook voor Nederland zal gelden vanaf 2024, bedrijven dwingen om veel meer over hun klimaatimpact te rapporteren.

Het rapporteren en managen van deze duurzaamheidsdata – waar investeerders en beleidsmakers om vragen – is de verantwoordelijkheid van financieel managers. Maar zowel het risicomanagement en de accountingprocessen van de financiële afdeling als de directie van bedrijven zijn hier volgens het IMA nog niet op voorbereid.

"Bedrijven die duurzaamheid nog niet meenemen in het besluitvormingsproces, hebben nu een grote kans", zegt Brigitte de Graaff, voorzitter van IMA’s Sustainable Business Management Global Task Force. "Het identificeren van klimaatrisico’s is de eerste stap, maar nu moeten de meeste bedrijven deze risico’s ook echt gaan aanpakken en managen. Door besluitvormingsprocessen zo in te richten dat duurzaamheid vanaf het begin wordt meegenomen, kunnen bedrijven hun strategie aanscherpen en resultaten verbeteren."

 

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.