Nieuws

MT1000: KPMG beste accountant

KPMG is volgens zakelijke beslissers de beste dienstverlener in de accountancy, gevolgd door Visser & Visser en Deloitte. Dat blijkt uit de jongste editie van de MT1000.

Uitgever MT/Sprout en de Universiteit van Amsterdam (UvA) publiceerden in december de MT1000, het jaarlijks onderzoek naar meest gewaardeerde dienstverleners van Nederland. Het onderzoek peilde de mening van zakelijke beslissers over hun accountant als het gaat om klantgerichtheid, productleiderschap, excellente uitvoering en de Net Promoter Score (NPS).

KPMG scoorde het hoogste op deze elementen, gevolgd door Visser & Visser en Deloitte. In de top 5 staan verder nog PwC en ABAB. De lijst accountantskantoren telt opmerkelijk genoeg 29 namen, in plaats van dertig.

Het onderzoek voor de MT1000-ranglijst werd gehouden vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Over het algemeen blijken de beste dienstverleners uit de ranglijst zich sterk te hebben hersteld van de coronacrisis, maar de situatie in Oekraïne raakt zakelijke dienstverleners weer op een andere manier dan productiebedrijven, aldus MT/Sprout.

Sectorrapport ING

In een begeleidend artikel zoomt de uitgever nader in op de accountancy, waarbij ook recent ander onderzoek over de sector wordt gememoreerd. Zo wordt verwezen naar een brancherapport van ING met ontwikkelingen waarmee accountants dit jaar te maken krijgen.

De bank voorziet stabiele groei voor de accountancy in 2023, al zal de volumegroei wel teruglopen. Tegelijk levert de nasleep van de coronapandemie en de steunmaatregelen nog steeds extra werk op, net als de gevolgen van nieuwe Europese regels voor duurzaamheidsverslaggeving.

"Bij grote vraag en een personele bezetting die niet zomaar kan meebewegen, horen hogere tarieven", schrijft MT/Sprout. "En in de accountancy gaan die inderdaad met sprongen omhoog. In de jaren 2019 tot en met 2021 lag de prijsverhoging op of net boven de 2 procent. Maar vorig jaar gingen de tarieven al met 4,5 procent de hoogte in. En voor 2023 verwacht ING opnieuw een plus, ditmaal van 3,5 procent."

Het artikel verwijst ook naar een recente CBS Conjunctuurenquête, die stelt dat een tekort aan personeel zorgt voor een belemmering van de groei, iets dat zeker in de accountancy wordt gevoeld. De markt heeft behoefte aan zo’n tien procent meer accountants.

Top 10

De respondenten van de MT1000 zijn beslissers met inkoopbevoegdheid, die in de afgelopen drie jaar zaken hebben gedaan met de bedrijven die ze beoordeelden. Op basis van hun beoordeling is de top 10 in de categorie accountancy als volgt:

  1. KPMG
  2. Visser & Visser
  3. Deloitte
  4. PwC
  5. ABAB
  6. BDO
  7. EY
  8. Bol Adviseurs
  9. Jan ©
  10. Grant Thornton

De volledige ranglijst met bijbehorende scores is hier te vinden. De MT1000 is ook als papieren uitgave te bestellen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.