Nieuws

NBA Impact Challenge: zes finalisten en meer dan honderd ambassadeurs

De zes kandidaten voor de finale van de NBA Impact Challenge 2022-2023 zijn bekend. De finale op 9 februari gaat tussen twee havoteams, twee vwo-teams en twee teams vanuit het hoger onderwijs. Ondertussen zetten al ruim honderd ambassadeurs zich in voor de campagne.

De NBA Impact Challenge laat inmiddels voor het derde jaar scholieren en studenten kennismaken met het accountantsberoep, door ze tijdens gastlessen te laten werken aan praktijkcases. Dit jaar draait de praktijkcase om twee jonge ondernemers met hun koffiebar 'Nossa Barista'.

De toelichting op het werk en de meerwaarde van hun accountant gaat in samenwerking met 'NBA-ambassadeurs'; accountants die graag zo'n gastles op een school willen verzorgen.

Honderste ambassadeur

Zoals Reshma Laigsingh, accountant bij de Belastingdienst, bezig met promoveren en het begeleiden van studenten. Zij is de honderdste ambassadeur die helpt met de campagne van de NBA.

Reshma komt uit een ondernemersgezin en maakte daardoor zelf al jong kennis met het accountantsberoep, want de accountant zat soms met haar ouders aan de keukentafel. Ze begreep wat het betekende als je zomaar een doos opentrok in het magazijn. "Niet doen, dan hadden we een voorraadverschil", herinnert zij zich.

Het accountantsberoep staat voor een maatschappelijke rol en grote verantwoordelijkheid, maar het is vooral een leuk vak, aldus Reshma. "Veel jongeren hebben geen idee wat het vak betekent. Ik wil ze enthousiast meenemen in mijn werk en zelf laten ervaren wat het beroep inhoudt."

Finale

Op 9 februari vindt de live finale van de Impact Challenge van dit schooljaar plaats bij de NBA in Amsterdam. Daarvoor zijn op basis van de resultaten tijdens de voorronden en de gastlessen uiteindelijk zes scholenteams overgebleven.

In de categorie havo zijn dat Lyceum de Grundel en het Dalton College, bij de vwo-scholen het Zwijsen College en de Gomarus Scholengemeenschap. Vanuit het hoger onderwijs doen teams mee van de Hogeschool Windesheim en de Universiteit Groningen.

In aanloop naar de finaledag gaan de teams in samenwerking met NBA-ambassadeurs aan de slag met een nieuw vraagstuk voor die finale. Op 9 februari moeten zij, met het geven van een pitch voor een deskundige jury en het beantwoorden van vragen, strijden om de winst.

Campagne

De Impact Challenge-campagne wordt ook tijdens het schooljaar 2023-2024 ingezet. In de zomer wordt gewerkt aan een nieuwe praktijkcase en het bijbehorende campagnemateriaal.

Ook wordt onder het thema 'Auditing the future' op 10 maart aanstaande een hackathon georganiseerd, gericht op tweede- en derdejaars studenten aan universiteiten. Alle zeven Nederlandse universiteiten met een accountantsopleiding doen hieraan mee.

Meer informatie over de Impact Challenge is te vinden via de campagnewebsite accountancyietsvoorjou.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.