Nieuws

Oproep: 'Hoger onderwijs moet duurzamer bankieren'

De financiële dienstverleners van Nederlandse universiteiten en hogescholen handelen niet in lijn met het Parijsakkoord. Wetenschappers en studenten roepen hun instellingen daarom op duurzaam te gaan bankieren.

Die oproep doet Scientists for Future NL in een brief aan alle hoger onderwijsinstellingen in Nederland. Hierin stellen ze dat een versnelde transitie naar een duurzame samenleving nodig is en dat kennisinstellingen hier een leiderschapsrol in moeten vervullen. Universiteiten en hogescholen moeten kritisch kijken naar hun banken en verzekeraars, en ze aanspreken op hun investeringskeuzes.

Anne Urai, ondertekenaar van de brief en universitair docent Universiteit Leiden: "Nederlandse universiteiten en hogescholen doen veel om hun eigen bedrijfsvoering te verduurzamen, ze doen onderzoek naar klimaatverandering en leiden studenten op voor de toekomst. Tegelijkertijd zijn ze klant bij banken en verzekeraars die nog steeds investeren in extractie en expansie van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas: producten waarvan duidelijk is dat we er zo snel mogelijk vanaf moeten. Dit vraagt om actie."

Momenteel bankieren de meeste hoger onderwijsinstellingen bij grootbanken als ING, Rabobank en Deutsche Bank, die volgens de Eerlijke Bankwijzer slecht scoren op het gebied van duurzaamheid. In 2021 financierde ING de fossiele sector (olie, kolen en gas) voor 10,7 miljard dollar, Rabobank voor 2,1 miljard dollar en Deutsche Bank voor 9,1 miljard dollar.

"De signaalwaarde van duurzaam bankieren is groot. Universiteiten en hogescholen vertegenwoordigen immers de wetenschappelijke consensus, en het vertrouwen in de wetenschap is in Nederland hoog: dit geeft kennisinstellingen een belangrijke voorbeeld- en leiderschapsrol in de duurzaamheidstransitie", aldus Scientists for Future NL.

De brief doet een aantal aanbevelingen aan universiteiten en hogescholen, en adviseert de hoge onderwijsinstellingen in groepsverband op te trekken richting de bancaire sector, in plaats van individueel. "Een dergelijke gezamenlijke aanpak leidde in 2021 tot het besluit van pensioenfonds ABP om zich terug te trekken uit fossiele beleggingen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.