Oproep: 'Hoger onderwijs moet duurzamer bankieren'
De financiële dienstverleners van Nederlandse universiteiten en hogescholen handelen niet in lijn met het Parijsakkoord. Wetenschappers en studenten roepen hun instellingen daarom op duurzaam te gaan bankieren.
Die oproep doet Scientists for Future NL in een brief aan alle hoger onderwijsinstellingen in Nederland. Hierin stellen ze dat een versnelde transitie naar een duurzame samenleving nodig is en dat kennisinstellingen hier een leiderschapsrol in moeten vervullen. Universiteiten en hogescholen moeten kritisch kijken naar hun banken en verzekeraars, en ze aanspreken op hun investeringskeuzes.
Anne Urai, ondertekenaar van de brief en universitair docent Universiteit Leiden: "Nederlandse universiteiten en hogescholen doen veel om hun eigen bedrijfsvoering te verduurzamen, ze doen onderzoek naar klimaatverandering en leiden studenten op voor de toekomst. Tegelijkertijd zijn ze klant bij banken en verzekeraars die nog steeds investeren in extractie en expansie van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas: producten waarvan duidelijk is dat we er zo snel mogelijk vanaf moeten. Dit vraagt om actie."
Momenteel bankieren de meeste hoger onderwijsinstellingen bij grootbanken als ING, Rabobank en Deutsche Bank, die volgens de Eerlijke Bankwijzer slecht scoren op het gebied van duurzaamheid. In 2021 financierde ING de fossiele sector (olie, kolen en gas) voor 10,7 miljard dollar, Rabobank voor 2,1 miljard dollar en Deutsche Bank voor 9,1 miljard dollar.
"De signaalwaarde van duurzaam bankieren is groot. Universiteiten en hogescholen vertegenwoordigen immers de wetenschappelijke consensus, en het vertrouwen in de wetenschap is in Nederland hoog: dit geeft kennisinstellingen een belangrijke voorbeeld- en leiderschapsrol in de duurzaamheidstransitie", aldus Scientists for Future NL.
De brief doet een aantal aanbevelingen aan universiteiten en hogescholen, en adviseert de hoge onderwijsinstellingen in groepsverband op te trekken richting de bancaire sector, in plaats van individueel. "Een dergelijke gezamenlijke aanpak leidde in 2021 tot het besluit van pensioenfonds ABP om zich terug te trekken uit fossiele beleggingen."
Gerelateerd

'Hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken'
Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen.

PwC: Uitstoot moet veel sneller omlaag om klimaatdoelen te halen
De uitstoot van CO2 moet in de komende jaren zeven keer zo snel dalen als nu, om de klimaatdoelen zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs te kunnen halen.

RVO: Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed in een dag op
Maandag 18 september ging de subsidieregeling voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) open. Binnen een dag was bijna het dubbele aangevraagd...

ECB bezorgd over Italiaanse belasting op 'overwinsten' banken
De Europese Centrale Bank (ECB) oordeelt hard over een door de Italiaanse regering aangekondigde belasting op "overwinsten" van banken.

ESG aggregeren in een maatstaf is als het recht praten van een banaan
De werkelijkheid rondom duurzaamheidsinformatie is te complex om in een ongenuanceerde ESG-maatstaf te vangen, meent Jan Bouwens.