'Transitie van gasintensieve naar duurzame economie is onvermijdelijk'
De Nederlandse overheid moet zich richten op de transitie van een economie die afhankelijk is van aardgas naar een duurzame economie. De naar verwachting structureel hoge gasprijzen maken deze onvermijdelijke transformatie van de economie nog urgenter.
Dat schrijft waarnemend secretaris-generaal Gerdine Keijzer-Baldé van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in haar jaarlijkse nieuwjaarsartikel in Economisch Statistische Berichten (ESB).
Keijzer-Baldé stelt dat door langdurig veranderde omstandigheden een economische herstructurering onvermijdelijk is. Dus moet de overheid zich richten op het stellen van duidelijke kaders en randvoorwaarden voor een duurzame en concurrerende industrie, zoals het organiseren van infrastructuur waar nodig. "De transitie naar duurzaamheid biedt bedrijven de mogelijkheid om zichzelf opnieuw uit te vinden en zich aan te passen aan de toekomst."
Alhoewel de concurrentiekracht van gasintensieve bedrijven onder druk staat, kunnen bedrijven volgens de SG weer toekomstperspectief krijgen door te verduurzamen. Maar dat kost tijd en er zijn nog obstakels als de energie-infrastructuur, de beschikbaarheid van grondstoffen en schaarste op de arbeidsmarkt.
Overheidssteun
Als de overheid ervoor kiest om bedrijven te steunen, is het volgens Keijzer-Baldé belangrijk dat dit aansluit bij de verduurzamingsopgave en andere lange termijn doelstellingen van het kabinet. Hierbij is het van belang rekening te houden met uitvoerbaarheid, een gelijk speelveld en strategische autonomie bij het verlenen van eventuele steun. Die steun moet gericht zijn op bedrijven die het echt nodig hebben, maar daarvoor ontbreekt vaak nog de juiste administratieve infrastructuur.
Bovendien moet er een gelijk speelveld worden gecreëerd op Europees niveau, waarbij steunpakketten binnen de EU niet leiden tot ongelijke concurrentie. In specifieke gevallen zal strategische autonomie worden gezien als een legitieme reden voor staatssteun om cruciale waardeketens in Nederland of de EU te behouden.
Volgens de SG heeft Nederland door zijn gasinfrastructuur een voordelige positie om voorop te lopen in de overgang naar waterstof. De hele wereld moet zich de komende jaren aanpassen aan een economie zonder fossiele brandstoffen. Dat biedt Nederland de kans om een leidende rol te spelen en een duurzame industrie in Nederland en Europa te creëren, zo stelt zij.
Gerelateerd

'313 miljard dollar schade in 2022 door natuurrampen'
De economische schade als gevolg van de klimaatverandering en natuurrampen bedroeg in 2022 wereldwijd 313 miljard Amerikaanse dollar. Met 50 miljard dollar was de...

Ook PwC en KPMG willen minder vliegen
Een groep van 24 grote Nederlandse werkgevers wil geen vliegreizen onder de 700 kilometer meer maken. Ook voor afspraken die korter duren dan drie uur willen ze...

Milieugroep wil dat Amerikaanse beurswaakhond Shell onderzoekt
Klimaatactivisten willen dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC Shell gaat onderzoeken.

Nederlandse overheid en ABN Amro steken miljoenen in Fairphone
Het Nederlandse smartphonebedrijf Fairphone kan rekenen op 49 miljoen euro aan nieuwe investeringen. Dat geld komt van het door de overheid opgerichte investeringsfonds...

Meer subsidie voor energiebesparing woningen en bedrijfspanden in 2023
Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is in 2023 een bedrag van € 350 miljoen beschikbaar voor verduurzaming van een bestaande...