WEF Global Risks Report: wereld aan de vooravond van onzekere en turbulente tijden
Het World Economic Forum (WEF) heeft voorafgaand aan de jaarlijkse bijeenkomst in Davos een nieuw global risks report uitgebracht. Daarin is het WEF bezorgd over de wereld en spreekt van "turbulente" tijden.
"Op de rand van een tijdperk van weinig groei en weinig samenwerking dreigen moeizame afspraken de klimaatacties, menselijke ontwikkeling en toekomstige veerkracht uit te hollen", zo schrijft het WEF somber bij de presentatie van het rapport. "Aan het begin van 2023 wordt de wereld geconfronteerd met een aantal risico's die zowel geheel nieuw als griezelig vertrouwd aanvoelen."
Het WEF memoreert in de risicoanalyse kwesties als de hoge inflatie, handelsoorlogen, de wijdverbreide sociale onrust, geopolitieke confrontaties en het "spook van nucleaire oorlogsvoering". Het forum verwacht voor de komende jaren lagere groei, minder wereldwijde investeringen en een teruggang in globalisering. Het WEF spreekt van een "achteruitgang van de menselijke ontwikkeling", na decennia van vooruitgang.
Davos
Het World Economic Forum, de jaarlijkse internationale bijeenkomst van meer dan tweeduizend politici, internationale ondernemers, academici, maatschappelijke organisaties en journalisten, wordt van 16-20 januari gehouden in het Zwitserse Davos. Naast klimaat en duurzaamheid gaat het tijdens het komende WEF over kwesties als cybersecurity, mensenrechten en de toekomst van het voedselsysteem. De top heeft als thema Cooperation in a Fragmented World.
Vanuit het kabinet zijn, naast premier Rutte, ook de ministers Kaag van Financiën, Hoekstra van Buitenlandse Zaken, Ollongren van Defensie, Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat op verschillende dagen aanwezig bij het WEF.
Privéjets
Het tegengaan van klimaatverandering is een van de grote gespreksonderwerpen op het World Economic Forum, maar een flink deel van de deelnemers uit politiek en bedrijfsleven reist er op de minst duurzame manier naartoe: met een privéjet, zo meldt Greenpeace.
Tijdens de vorige top vlogen in een week tijd meer dan duizend privévliegtuigen naar de luchthavens in de omgeving van Davos, waar de conferentie wordt gehouden. Onderzoeksbureau CE Delft maakt in opdracht van Greenpeace een analyse van de vliegbewegingen rond het WEF van mei 2021. Ten opzichte van de trein is een privéjet volgens die analyse vijftig keer zo vervuilend.
Greenpeace heeft geen goed woord over voor deelnemers die per privévliegtuig komen en noemt het "schaamteloos" om met het "vervuilendste en meest exclusieve vervoersmiddel" te reizen. "Zeker nu in januari door heel Europa hitterecords sneuvelen en klimaatrampen wereldwijd steeds meer mensen raken."
Gerelateerd

Nederlandse overheid en ABN Amro steken miljoenen in Fairphone
Het Nederlandse smartphonebedrijf Fairphone kan rekenen op 49 miljoen euro aan nieuwe investeringen. Dat geld komt van het door de overheid opgerichte investeringsfonds...

Meer subsidie voor energiebesparing woningen en bedrijfspanden in 2023
Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is in 2023 een bedrag van € 350 miljoen beschikbaar voor verduurzaming van een bestaande...

Rekenkamer: Parlement krijgt geen totaalplaatje klimaatuitgaven
Het parlement krijgt van betrokken ministers geen eenduidig en compleet overzicht over hoeveel het kabinet uitgeeft aan klimaatmaatregelen. Definities van wat onder...

Bedrijven zeggen meer aandacht te hebben voor duurzaamheid
Een groot deel van de Nederlandse bedrijven en organisaties is naar eigen zeggen meer aandacht gaan besteden aan duurzaamheid. Van de 316 organisaties die meededen...

'Transitie van gasintensieve naar duurzame economie is onvermijdelijk'
De Nederlandse overheid moet zich richten op de transitie van een economie die afhankelijk is van aardgas naar een duurzame economie. De naar verwachting structureel...