Nieuws

'AI biedt salarisprofessionals meer ruimte voor adviesrol'

Salarisprofessionals zien kunstmatige intelligentie (AI) als kans om meer tijd vrij te spelen voor advieswerkzaamheden.

Dat blijkt uit uit het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2023 van het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA). Het verwerken van mutaties is nog altijd de taak waar de salarisprofessionals het meeste tijd aan kwijt zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat verwacht wordt dat juist deze taak overgenomen wordt door AI. "Dat geeft ruimte voor de adviesrol die in toenemende mate van de salarisprofessional wordt verwacht", zegt Marcel van der Sluis, directeur van NIRPA. Negen op de tien respondenten maakt zich dan ook geen zorgen om de automatisering van zich herhalende taken zoals het verwerken van mutaties.

Complexer

Ongeveer de helft van de salarisprofessionals (49 procent) verwacht dat de uitvoering van werkzaamheden verandert en het takenpakket wordt uitgebreid. Bijna drie op de vier (72 procent) verwacht dat door de toename van advieswerkzaamheden het werk de komende drie jaar complexer wordt. De verzwaring van de functie wordt voornamelijk veroorzaakt door de verdere toename van de advieswerkzaamheden.

Wat opvalt is dat salarisprofessionals in organisaties met een personele omvang van meer dan duizend fte hier al meer tijd aan besteden dan hun collega’s in kleinere organisaties. In grotere organisaties wordt minder tijd besteed aan het verwerken van mutaties. Veelal komt dit omdat zij de financiële middelen hebben om te investeren in geavanceerde salaris- en HR-systemen en salarisgerelateerde processen zijn geautomatiseerd. 

Werkdruk

De verwachte verzwaring van het werk komt bovenop de toegenomen werkdruk. Deze steeg met 16 procent ten opzichte van 2021. De werkdruk wordt door vier op de tien als een knelpunt gezien. Hoewel de meerderheid (58 procent) nog wel aangeeft dat de personele omvang toereikend is, is het percentage beduidend lager dan in 2021 (72 procent). Twee jaar geleden was er in 24 procent van de gevallen sprake van onderbezetting. In 2023 is dat toegenomen tot 38 procent.

Menselijke expertise

De beroepsgroep is niet bang voor de intrede van AI op het vlak van advisering. "Adviseren is een onderdeel van het vak dat moeilijk te automatiseren is. Verwacht wordt dan ook dat het informeren en adviseren niet overgenomen wordt door AI. De menselijke expertise en persoonlijke interactie blijven noodzakelijk in ons vakgebied", concludeert Van der Sluis.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.