Nieuws

Bedrijven ontwijken regels voor hergebruik wegwerpplastic

Een groot deel van de bedrijven in Nederland ontwijkt regels voor het hergebruik van plastic drank- en voedselverpakkingen, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Ruim twee jaar na de invoering van de eerste regelgeving voor wegwerpplastics in Nederland signaleert de ILT dat een groot deel van de bedrijven ervoor kiest de verplichtingen rondom hergebruik te ontwijken.

De markt maakt gebruik van de ruimte die de wet- en regelgeving bieden, aldus de dienst, waardoor de doelen om de hoeveelheid plastic in het milieu terug te dringen en van hergebruik de norm te maken onhaalbaar worden. Volgens de inspectiedienst vermindert de hoeveelheid plastic zwerfafval niet als dat ontwijkgedrag aanhoudt. \'Wat bedrijven doen is niet illegaal, maar wel ongewenst." De dienst stelt niet te kunnen optreden tegen ontwijkgedrag.

Rapportage

Het gedrag van de bedrijven past volgens de ILT niet in "het doel van de wet om de hoeveelheid plastic in het milieu terug te dringen". Bedrijven blijven op zoek naar uitzonderingen in de wet, zoals in sommige gevallen het gebruik van zacht plastic in plaats van hard plastic. Of van drankkartons waarop geen statiegeld zit.

De bevindingen van de ILT zijn opgesomd in een signaalrapportage, die ook naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Bron: ANP/ILT

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.