Nieuws

Commissaris kan digitalisering nauwelijks bijhouden

Commissarissen worstelen met digitalisering (waaronder AI), de effecten van ondernemingen op het klimaat en stakeholdermanagement. Onderzoekers van Grant Thornton spreken van een "digitale winterslaap".

Permanente educatie, met name kennis van digitalisering, zien commissarissen structureel als urgente verbeterwens. Dat blijkt uit het eerste deelrapport van de vijftiende editie van het jaarlijkse benchmarkonderzoek van Grant Thornton onder commissarissen, uitgevoerd door Board in Balance.   

Het verbaast de onderzoekers niet dat het volgen van een cyber-bewustzijnstraining door de rvc nu bovenaan staat qua verbeterwensen. Ook de zorg over het ontbreken van een back-up en een recoverystrategie staat hoog op de rvc-agenda. Opvallend is verder dat er in de profitsector veel voorstanders zijn voor het uitzetten van telefoons tijdens rvc-vergaderingen.

Klimaat

Respondenten willen daarnaast beter inzicht in de effecten van de organisatie op het klimaat. Verder willen rvc-leden dat de organisatie een visie ontwikkelt over de bijdrage aan een circulaire economie en ook moet biodiversiteit vaker op de agenda van de rvc staan.

Ook op het gebied van stakeholdermanagement en de rol van de rvc daarin zijn er veel verbeterwensen, zoals het jaarlijks agenderen van dit thema bij de rvc. De rvc moet volgens veel respondenten de wensen van stakeholders beter leren kennen. Ook de eigen rol van de respondent en de rol van de rvc in het stakeholdermanagement moet duidelijker.

Onderzoek

Het Grant Thornton-commissarissenbenchmarkonderzoek werd dit jaar voor de vijftiende keer uitgevoerd. De resultaten zijn in twee deelrapporten gepubliceerd. Aan het onderzoek deden 197 commissarissen, bestuurders, secretarissen van rvc's en internal auditors mee. Daarvan zijn er 83 vrouw. Zestig respondenten zijn voorzitter van een rvc.

Het onderzoek geeft resultaten weer uit in totaal achttien benchmarks, zoals op sectorniveau voor beursfondsen, grote niet-beursgenoteerde bedrijven, mkb, familiebedrijven, woningcorporaties, zorginstellingen en onderwijsinstellingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.