Nieuws

Digitale kaartenmaker verlaat Euronext wegens niet vinden van accountant

Beursfonds GeoJunxion, eerder bekend als AND Publishers, verlaat de Amsterdamse beurs Euronext. De digitale kaartenmaker is er niet in geslaagd tijdig een oob-accountantsorganisatie te vinden voor de vereiste controle.

GeoJunxion was een van de beursfondsen die al een tijd op het 'strafbankje' van de beurs zat, wegens het niet kunnen overleggen van door een oob-accountant gecontroleerde jaarcijfers. De onderneming had nog maar een marktwaarde van circa drie miljoen euro, zo meldt het FD.

Boekhoudschandaal

Het Rotterdamse bedrijf, opgericht in 1986, ging in 1996 als AND Publishers naar de beurs. Nadat de koers van het aandeel in het eerste jaar verviervoudigde, werd ook AND rond de eeuwwisseling hard geraakt door het uiteenspatten van de internetzeepbel.

In de jaren daarna richtte het bedrijf zich meer en meer op digitale kaarttechnologie. In 2011 kwam AND negatief in het nieuws wegens een boekhoudschandaal. De firma had de ontwikkelingskosten van een database als activa op de balans gezet en moest die kosten (bijna elf miljoen euro) uiteindelijk in zijn geheel afboeken. Dat betekende in het eerste halfjaar van 2011 een recordverlies van bijna dertien miljoen euro; circa tien keer de omzet van de kaartenmaker.

Geen accountant

In 2020 veranderde het bedrijf de naam in GeoJunxion en wilde daarmee een moeilijke periode achter zich laten. Tegelijk moest het beursfonds op zoek naar een nieuwe accountant, nadat Grant Thornton de oob-vergunning van de AFM had omgeruild voor een reguliere vergunning. GeoJunxion, dat daardoor al sinds 2019 geen controlerend accountant meer had, slaagde er vervolgens niet in om een nieuwe controleur te vinden.

De onderneming zat al sinds april 2021 op het strafbankje van Euronext en vanaf medio januari 2024 dreigt delisting door de Amsterdamse beurs. De digitale kaartenmaker kiest er nu voor om zich te laten uitkopen door twee aandeelhouders.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.