Duitse tak ING weigert klanten zonder duurzaamheidsplannen
De Duitse tak van ING weigert zakelijke klanten die niet voldoende kunnen uitleggen hoe zij gaan verduurzamen. Daarmee geeft ING in Duitsland actief invulling aan wereldwijd beleid van de bank.
Het vasthouden aan het beleid kost de Duitse tak van ING geld, omdat het concern klanten misloopt. Volgens Eddy Henning, in Duitsland verantwoordelijk voor de zakelijke tak van ING, levert het echter ook genoeg op. "Als ik terugkijk naar bedrijven waar we niet mee in zee wilden, zijn ze inmiddels echt veranderd", stelde hij tegenover persbureau Bloomberg.
Volgens Henning is het aantal afwijzingen per jaar op een hand te tellen. "Maar het werkt niet voor ons als klanten geen visie hebben over hoe ze gaan verduurzamen. Soms betekent dat dat je weg moet lopen."
Rapport
Recent werd uit het jaarlijkse klimaatrapport van de bank duidelijk dat ING nog altijd meer activiteiten financiert die niet duurzaam zijn dan activiteiten die dat wel zijn. Volgens topman Steven van Rijswijk is dat "een weerspiegeling van de huidige economie", die nog steeds afhankelijk is van fossiele brandstoffen.
Vanuit klimaatbewegingen klinkt regelmatig kritiek op de activiteiten van ING, iets wat ook geldt voor andere banken. Een woordvoerder van ING Nederland benadrukt dat het om wereldwijd geldend beleid gaat, dat al langere tijd wordt gevoerd voor zakelijke klanten in vervuilende sectoren, zoals de staalindustrie.
"We helpen klanten en maken afspraken over hoe zij hun bedrijfsvoering kunnen verduurzamen. Maar als klanten niet willen meebewegen en zich niet conformeren aan de doelstelling om te verduurzamen en CO2-neutraal te zijn in 2050, dan kan het betekenen dat we uiteindelijk afscheid van ze nemen", aldus de woordvoerder.
Bron: ANP
Gerelateerd
Buitenlandse banktegoeden Nederlanders in twee jaar tijd verdubbeld
De banktegoeden van Nederlandse huishoudens in andere eurolanden zijn in twee jaar tijd meer dan verdubbeld. Eind juni ging het in totaal om 15 miljard euro. Twee...
Ruim 55.000 bedrijven zetten in op duurzaamheid
Meer dan 55.000 Nederlandse bedrijven dragen actief bij aan duurzaamheid. Dat blijkt uit de SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024.
Planbureau: zonder kringloopeconomie dreigen tekorten
Als niet snel meer werk wordt gemaakt van de kringloopeconomie, dreigt veel verspilling van grondstoffen en zit Nederland rond 2050 mogelijk met "ernstige tekorten"....
Rechtszaak tegen EU om 'groene' status vliegtuigen en schepen
Milieuorganisaties gaan de Europese rechter in Luxemburg vragen om vliegtuigen en schepen die op fossiele brandstoffen draaien, te schrappen uit de EU-lijst van...
Banken mogen samenwerken bij duurzaamheids-rapportages
Banken mogen samenwerken om hun duurzaamheidsrapportages op te stellen en beter vergelijkbaar te maken, meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De Nederlandse...