Grote pensioenfondsen kunnen pensioen volgend jaar amper verhogen
Een grote pensioenverhoging zit er niet in voor miljoenen Nederlanders.
Ambtenarenpensioenfonds ABP, met 3 miljoen deelnemers het grootste fonds van Nederland, kan de pensioenen volgend jaar maximaal 3 procent verhogen. Bij zorgfonds PFZW is dat waarschijnlijk veel minder en bij bpfBOUW, het pensioenfonds voor de bouwsector, dreigt een pensioenverhoging helemaal uit te blijven.
De oorzaak is niet een penibele financiƫle situatie; de fondsen staan er juist heel goed voor dankzij de gestegen rente. Maar in hun beleid is vastgelegd dat ze voor een besluit over indexeren van de pensioenen, oftewel aanpassen aan de inflatie, kijken naar prijsindexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die zijn de laatste tijd flink gedaald, wat mede komt door een nieuwe berekeningsmethode van het CBS. Ook hangt het er erg vanaf welke peildatum de fondsen hanteren, als ze binnenkort een besluit nemen over de pensioenen voor volgend jaar.
Evenwichtig
"Zoals altijd kijken we daarbij naar de prijsstijging tussen september vorig jaar en september dit jaar. Volgens het CBS gaat het dan om 3 procent", zegt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen. Of de pensioenen daadwerkelijk met dat percentage omhoog kunnen, is nog de vraag. "Niet alleen moet de financiƫle positie dan voldoende zijn, ook moeten we kijken of zo'n besluit voor alle groepen deelnemers evenwichtig uitpakt. Daarnaast moeten we voldoende reserves bewaren zodat we gezond kunnen verhuizen naar de vernieuwde pensioenregeling in 2027."
Bij metaalfondsen PME en PMT lijkt iets meer ruimte te bestaan voor pensioenverhoging. Daar peilden ze de inflatie al begin juli, waardoor tot rond de 3,3 procent pensioenverhoging mogelijk is. Maar bij zorgfonds PFZW lijkt de maximale verhoging zoals het er nu uitziet slechts 0,2 procent. Een woordvoerster wijst er wel op dat het besluit nog niet is genomen. Volgens haar zou het bestuur ook nog kunnen beslissen om iets meer verhoging toe te laten.
Verwachtingen
BpfBOUW hanteert weer een andere vergelijkingsperiode. Volgens het fonds was er in deze periode helemaal geen sprake van inflatie, maar daalden de prijzen juist met gemiddeld 1,39 procent. Bij het fonds lijkt hierdoor helemaal geen aanleiding voor verhoging van de pensioenen. Eline Lundgren, bestuursvoorzitter van bpfBOUW, snapt dat dit een vervelende verrassing kan zijn. "Ik kan me goed voorstellen dat deze cijfers van het CBS verschillen van wat mensen misschien verwachten. We horen en lezen op dit moment veel over de kosten van boodschappen en de prijzen van energie."
Bron: ANP
Gerelateerd

KPMG: Meerderheid pensioenbestuurders verwacht geen kostenbesparing door nieuwe pensioenwet
Ruim driekwart van de bestuurders bij pensioenfondsen verwacht dat de administratiekosten in het nieuwe pensioenstelsel gelijk zijn aan of hoger uitvallen dan het...

Onderzoek: pensioenfondsen staan er financieel iets slechter voor
Pensioenfondsen staan er financieel iets slechter voor dan een maand geleden, concludeert adviesbureau Aon.

AFM beboet Nationale-Nederlanden om gebrekkige pensioeninformatie
De pensioentak van financieel concern Nationale-Nederlanden heeft klanten onjuist en te laat geïnformeerd over hun pensioenen. Daarom heeft de Autoriteit Financiële...

Onderzoek: Pensioenfondsen staan er financieel beter voor
Nederlandse pensioenfondsen zijn er afgelopen maand opnieuw financieel beter voor komen te staan. Dat kwam vooral door een stijging van de rente en koerswinsten...

Overgang naar nieuw pensioenstelsel start op 1 juli
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. De wet gaat daarmee op 1 juli 2023 in.