Nieuws

Helft werknemers vindt werk gemakkelijker door technologie

Iets minder dan de helft van de Nederlandse werknemers die nieuwe technologie gebruiken, vindt dat hun werk daardoor gemakkelijker is geworden. Maar een minderheid van ruim een op de tien werknemers vindt dat de technologie hun werk juist moeilijker maakt.

Dat meldt het CBS, op basis van een enquête onder 61.000 werknemers. Volgens het statistiekbureau gebruikt 90 procent van alle werknemers technologie, zoals computerbeeldschermen, digitale systemen of geavanceerd technisch gereedschap. Van hen vindt 47,5 procent het werk gemakkelijker, terwijl 13,6 procent het moeilijker vindt. De rest zei geen invloed te ervaren.

Jongeren zijn over het algemeen positiever over technologische vernieuwingen op hun werk. Zo vinden zes op de tien werkenden tot een leeftijd van 25 jaar dat hun werk hierdoor gemakkelijker is geworden, terwijl dat bij de 55-plussers iets meer dan drie op de tien zijn.

Ouderen vinden het werken met nieuwe technologie vaker dan anderen ook mentaal zwaar. Ook wordt het werk er minder plezierig door, vinden veel oudere werknemers in tegenstelling tot jongeren.

Controle

Het CBS, dat de enquête eind vorig jaar uitvoerde met TNO, keek ook naar de verschillen tussen bedrijfstakken. Daaruit kwam naar voren dat werknemers in de horeca, landbouw en de industrie hun werk relatief vaak gemakkelijker vinden dankzij nieuwe technologische hulpmiddelen.

In het onderwijs is dat optimisme veel minder groot. Docenten geven het vaakst aan dat hun werk moeilijker en mentaal zwaarder is geworden door nieuwe technologie.

Een klein deel van de werknemers vindt ook dat de controle op hun werk is toegenomen door technologische ontwikkelingen. Dit gaf personeel van vervoers- en opslagbedrijven het vaakst aan, schrijft het CBS.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.