Nieuws

Lagere energieprijzen zorgen voor lichte prijsdaling

In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar is het dagelijks leven in oktober 0,4 procent goedkoper geworden, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste raming. Maar exclusief energie bedroeg de inflatie 5,1 procent.

Dat de inflatie in oktober negatief is, komt volgens het CBS volledig doordat de energieprijzen in oktober 2022 bijzonder hoog waren. De prijsontwikkeling van energie, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming, heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie.

De prijzen van energie zijn nu een stuk lager dan in 2022. Energie inclusief motorbrandstoffen werd in oktober ruim veertig procent goedkoper. In september zakte energie al dik 38 procent in prijs.

In september bedroeg de inflatie exclusief energie 5,5 procent. In de eerste helft van 2023 was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen hoger dan nu, met een piek van 8,1 procent in februari en maart.

Dure supermarkt

De daling van de inflatie wil niet zeggen dat de prijzen in oktober 2023 zijn gedaald ten opzichte van september 2023. Ten opzichte van een maand eerder waren de prijzen voor consumenten volgens de snelle raming in oktober 0,5 procent hoger. Op 7 november zal het CBS de volledige inflatiecijfers publiceren.

In de supermarkt merken consumenten waarschijnlijk nog niet heel veel van de afgenomen inflatie. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in oktober nog 8,7 procent hoger dan een jaar eerder. In september werden deze goederen tien procent duurder.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.