Nieuws

Nederland nog altijd geliefd bij bedrijven die belasting willen ontwijken

Nederland is nog altijd populair bij internationale bedrijven die belastingen op hun winsten willen ontwijken. Dankzij gunstige belastingregels wordt er in totaal voor circa 180 miljard aan winsten naar Nederland geleid. Ook expats worden in ons land fiscaal verwend.

Dat blijkt uit het eerste Global Tax Evasion Report van het EU Tax Observatory. Nederland is ook populair omdat miljardairs hier effectief minder dan twintig procent belasting over hun inkomen betalen, de helft van het percentage dat de bevolking gemiddeld aan belasting betaalt.

Volgens het rapport maken 92.000 expats in ons land gebruik van de zogenoemde 30-procent-regeling en besparen daarmee gezamenlijk ruim een miljard euro aan belastingen.

Ontduiken van belasting afgenomen

Wereldwijd is volgens het rapport het ontduiken van belasting via belastingparadijzen de afgelopen tien jaar sterk afgenomen. Een jaar of vijftien geleden was zo'n negentig procent van alle vermogens in belastingparadijzen niet aangegeven in het land van de eigenaar. Inmiddels is dat nog zo'n 25 procent, omdat meer dan honderd landen enkele jaren geleden hebben afgesproken om hun bankgegevens automatisch te delen.

Evengoed stond in 2022 zo'n twaalf biljoen dollar in offshore locaties geparkeerd; daar kwam vorig jaar nog een biljoen bij. Belastingontwijking verloopt inmiddels vooral via binnenlandse holdingconstructies, stelt het rapport.

Een tegenslag is het afzwakken van plannen voor een wereldwijde minimumbelasting van vijftien procent op multinationals, die in 2021 nog hoge verwachtingen wekte.

Miljardairs

Wereldwijd betalen miljardairs vrijwel geen belasting over hun vermogen, vooral door het gebruik van lege vennootschappen. Als die miljardairs (nog geen drieduizend in totaal) wereldwijd minstens twee procent van hun vermogen zouden afdragen aan belastingen, levert dat jaarlijks zo'n 250 miljard dollar op, aldus het EU Tax Observatory.

Het Global Tax Evasion Report is gebaseerd op ruim honderd onderzoeken naar belastingontwijking wereldwijd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.