Nieuws

Omzet kleinere accountants- en administratiekantoren in 2022 ruim tien procent gegroeid

De omzet van kleinere accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren is in 2022 gegroeid met gemiddeld 10,3 procent. Het resultaat na managementbeloning groeide met 14,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, ondanks gestegen kosten.

Dat blijkt uit de recent verschenen dertiende Benchmark Kantoorcijfers van NOAB en Fiscount, uitgevoerd in de zomer van 2023 onder de daarbij aangesloten kantoren. De totale bedrijfskosten stegen in 2022 gemiddeld met tien procent ten opzichte van 2021.

Met name de kosten voor ict-software stegen met gemiddeld 17,9 procent. Na personeelskosten, die 47,5 procent van de kosten uitmaakten, vormen ict-kosten inmiddels de op één na grootste kostenpost, met een gemiddeld aandeel van 7,8 procent in de totale kosten.

Ondanks krapte op de arbeidsmarkt bleef de omzet van de NOAB- en Fiscount-kantoren groeien. Het aantal openstaande vacatures steeg in 2023 tot 16,4 procent van het personeelsbestand, wat overeenkomt met gemiddeld 1,0 fte per kantoor. Toch groeiden de kantoren qua personeelsbestand met gemiddeld bijna vijf procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De omzet per medewerker steeg in 2022 met 8,4 procent, vooral dankzij doorgevoerde tariefstijgingen en efficiëntieverbetering.

Omzet en diensten

Aan de benchmark van NOAB en Fiscount namen deze zomer 468 kantoren deel, waarvan 425 ook met hun cijfers over 2022. Het gemiddelde kantoor behaalde vorig jaar een omzet van € 710.000 en had 6,8 fte in dienst. Van deze fte's waren er 1,6 eigenaar, vennoot of aandeelhouder.

Ook in het afgelopen jaar werd het grootste deel van de omzet nog steeds behaald door administratieve verwerkingen en het opstellen van jaarrekeningen: in totaal 64 procent van de omzet, nog iets meer dan in 2021 (61 procent). Het aandeel aan adviesgerichte werkzaamheden daalde iets van 16 naar 15 procent van de omzet. Het verzorgen van aangiften en de loonadministratie bleef net als het jaar ervoor goed voor 19 procent van de omzet.

De tarieven van de onderzochte kantoren zijn dit jaar met gemiddeld zeven procent gestegen in vergelijking met 2022. Met name grotere kantoren (meer dan 15 medewerkers) rapporteerden een tariefstijging van ruim acht procent. Inmiddels is zeven procent van de medewerkers ingehuurde krachten, een stijging van elf procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Personeel

Met name de vraag naar administratief en accountancypersoneel blijft hoog bij de kantoren, maar er is ook een toenemende behoefte aan fiscaal personeel. In de regio's Zeeland, Friesland, Noord-Brabant en Noord-Holland ligt het percentage openstaande vacatures boven de twintig procent van het huidige personeelsbestand.

Zestig procent van de kantoren verwacht dat hun personeelsbestand de komende jaren min of meer stabiel zal blijven. Zestien procent van de deelnemers denkt binnen vijf jaar geen juridische functies meer te hebben. Tien procent verwacht straks geen salarisverwerkende functies meer te hebben. Bij administratieve, accountancy en fiscale functies ligt dat percentage onder de vijf procent.

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) telt als branchevereniging ruim elfhonderd aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren. Fiscount werkt als kennis-, advies- en trainingscentrum voor ruim zevenhonderd accountants-, administratie- en advieskantoren.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.