Nieuws

Oxfam Novib: Nieuwe EU-lijst belastingparadijzen is 'zinloze exercitie'

De Europese ministers van Financiën hebben een nieuwe black list met belastingparadijzen gepubliceerd. Volgens hulporganisatie Oxfam Novib is de lijst echter een "zinloze exercitie".

Nieuwe landen op de EU-lijst zijn Antigua, Belize en de Seychellen. De Britse Maagdeneilanden, Costa Rica en de Marshalleilanden zijn van de lijst verwijderd. "Hoeveel langer blijft de EU doorgaan met deze zinloze exercitie?", reageert Bram Joanknecht, belastingexpert bij Oxfam Novib. "De lijst is tandeloos. Het laat landen zoals de Britse Maagdeneilanden met nul procent belastingen vrijuit gaan. Landen als de VS, VK en Europese belastingparadijzen als Luxemburg en Malta blijven buiten beschouwing."

Volgens Joanknecht is de nieuwe lijst "een klap in het gezicht van burgers die al moeite hebben om rond te komen, terwijl de superrijken en door winst gedreven multinationals vrij spel krijgen om hun belastingverplichtingen te ontlopen".

Belofte waarmaken

Oxfam Novib wil dat de EU de lijst gaat hervormen en een eerdere belofte waarmaakt om belastingparadijzen echt aan te pakken. Landen die als te groot worden gezien om te worden meegewogen, moeten nu ook worden opgenomen, meent de hulporganisatie.

"Landen die bedrijven de mogelijkheid bieden om in essentie nul procent belasting te betalen, of de mogelijkheid bieden aan eigenaren om niet te traceren te zijn, moeten op de zwarte lijst van de EU komen", stelt Joanknecht. Hij vindt dat de EU het ook niet langer kan maken om belastingparadijzen binnen de eigen grenzen te ontzien.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.