Nieuws

AFM wint strijd om 'klooien-computer'

AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom heeft samen met enkele van zijn specialisten de Raspberry Pi-computer gewonnen die eerder door Arnout van Kempen was beloofd, in ruil voor de beste antwoorden op lastige ict-gerelateerde vragen.

Van Kempen, compliance officer en bekend vanwege zijn 'nerd'-rubriek 'Klooien met computers' op deze website, schreef eerder een wedstrijd uit om het belang van ict-kennis bij accountants te onderstrepen. Hij deelde die op de site en via LinkedIn.

Foto: uitreiking Raspberry aan AFM

De vragen bij een eerste editie van die wedstrijd waren zo lastig, dat niemand reageerde. Achteraf vond toezichthouder Van Beusekom dat jammer en stelde op LinkedIn dat hij een volgende keer wel mee zou doen. Reden voor Van Kempen om een nieuwe wedstrijd uit te schrijven, waarop nu wel ruim twintig reacties binnen kwamen.

Hij noemde het een battle of the bosses, want leidinggevenden die hun mensen zouden inschakelen kregen bonuspunten. Met reden, vond Van Kempen, want innovatie heeft support van de baas nodig. "Zelfs als die er niks van begrijpt en het aan mensen in de organisatie over laat."

Beste inzending

Opvallend: Enkele inzenders maakten gebruik van ChatGPT om de antwoorden te vinden. Dat mocht, maar die antwoorden waren kwalitatief onvoldoende voor de winst, aldus Van Kempen. Uiteindelijk had het team van de AFM, met naast Van Beusekom ook Kenneth Deinum en Marcus van Gestel, de 'boss-bonus' niet nodig om te winnen.

Als enige van de inzenders ging het team van de AFM in op drie aspecten in de vraagstelling: ict, accountancy en juridisch. Dat maakte de toezichthouder tot een verdiende winnaar, aldus Van Kempen, die zowel bedenker, organisator als jury van de competitie was. "Met afstand de beste inzending", zo was zijn oordeel.

Raspberry

Hij reikte de prijs, een Raspberry Pi-computer, op 27 november uit bij de AFM in Amsterdam. Van Kempen benadrukte daarbij nog eens het belang van leren ‘klooien’ met computers, precies de reden waarom de Raspberry eerder werd bedacht. De minimalistische pc hielp destijds om het aantal ict-studenten weer te verhogen.

"Ook innovatie heeft druk nodig", stelde Van Kempen bij de overhandiging, verwijzend naar het recente slotrapport van de kwartiermakers. Met zijn rubriek en de wedstrijd wil hij de ict-kennis en het bewustzijn van accountants helpen verbeteren.

Hacker als wekker

Van Beusekom dankte Van Kempen voor zijn initiatief en erkende blij te zijn dat hij goede ict-specialisten mocht inzetten bij deelname. Marcus van Gestel, accountant, jurist en IT-auditor, vond het ook belangrijk om het ict-bewustzijn bij accountants en hun opdrachtgevers te verhogen. Want dat is nog te dun, meende hij, veel accountantsorganisaties kunnen een 'hacker als wekker' goed gebruiken om ze te wijzen op zwakke plekken in de digitale omgeving. De AFM geeft in een recente Trendzicht-uitgave daarom aandacht aan dat thema.

Samen met Van Beusekom nam Van Gestel de Raspberry graag aan, al moest dat natuurlijk wel even worden gemeld bij de afdeling Compliance van de toezichthouder.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.