Nieuws

ASML krijgt nieuwe topman, accountant Wennink gaat met pensioen

Chipmachinefabrikant ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman en opvolger van Peter Wennink als bestuursvoorzitter. De benoeming van Fouquet zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders van ASML bij de jaarvergadering op 24 april. Registeraccountant Wennink gaat dan met pensioen.

Co-president Peter Wennink (1957) was eerder partner bij Deloitte en kwam in januari 1999 in dienst bij ASML, aanvankelijk als chief financial officer. Medio 2013 werd hij benoemd tot president en ceo. Oud-kantoorgenoot en voormalig Deloitte-topman Roger Dassen is momenteel cfo bij ASML. Ook co-president Martin van den Brink gaat in april 2024 met pensioen, zo meldt ASML.

Onder leiding van Wennink en Van den Brink groeide ASML de afgelopen jaren uit tot een van de meest toonaangevende technologieconcerns ter wereld; een organisatie met ruim 42.000 medewerkers en een beurswaarde van 255 miljard euro. Daarmee ging de beurskoers van het AEX-bedrijf met liefst 900 procent omhoog sinds 2013. De chipmachinefabrikant is volgens velen "het mooiste bedrijf van Nederland".

Boegbeeld van innovatie

Opinieweekblad EW heeft Wennink uitgeroepen tot 'Nederlander van het Jaar 2023'. Volgens het blad is hij het boegbeeld van innovatie en de enige topman van een groot Nederlands bedrijf die zich publiekelijk uitspreekt over hoe Nederland en Europa in de concurrentiestrijd met de Verenigde Staten en Aziƫ in de toekomst geld kunnen verdienen.

Wennink waarschuwde in september nog dat Nederland en de rest van Europa achterop dreigen te raken in de wereld. Om dat te veranderen is volgens hem een duidelijke visie nodig van de overheid, maar die mist hij. "We hebben veel losse oplossingen, maar die zijn niet met elkaar verbonden", stelde de bestuursvoorzitter van ASML toen. "De overheid moet een langetermijnvisie geven. Die is er niet, het ontbreekt aan focus."

Spanningen

ASML speelt een centrale rol in de wereldwijde chiptoeleveringsketen en heeft een monopolie op bepaalde productieprocessen die onmisbaar zijn voor de productie van de meest geavanceerde chips. Mede hierdoor kwam ASML in de afgelopen jaren in het middelpunt te staan van de geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten. 

De omzet van ASML verviervoudigde bijna sinds Wennink aan het roer staat, van 5,3 miljard euro in 2013, tot ruim 21 miljard vorig jaar. In 2025 wil ASML een omzet behalen van 30 miljard tot 40 miljard euro. In 2030 moet dit oplopen naar 44 miljard tot 60 miljard euro.

Opvolger

Christophe Fouquet werkt al vijftien jaar bij ASML en is momenteel chief business officer bij het bedrijf uit Veldhoven. Wennink geeft aan "erg blij" te zijn met zijn "sterke opvolger", die ASML straks gaat leiden. "Ik zal nauw met Christophe samenwerken om ervoor te zorgen dat hij de best mogelijke start heeft in zijn nieuwe functie."

ASML maakt ook het voornemen bekend om Jim Koonmen te benoemen als chief customer officer, een nieuwe functie in de raad van bestuur. Koonmen is sinds 2007 in dienst van het concern.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.