Nieuws

ASML-topman Wennink bezorgd over 'gebrek aan visie' overheid

Nederland en de rest van Europa dreigen achterop te raken in de wereld, vreest ASML-topman Peter Wennink. Om dat te veranderen is volgens hem een duidelijke visie nodig van de overheid, maar die mist hij.

"We hebben veel losse oplossingen, maar die zijn niet met elkaar verbonden", zei Wennink, registeraccountant en bestuursvoorzitter van ASML bij de opening van het academisch jaar op de Technische Universiteit Eindhoven. "De overheid moet een langetermijnvisie geven. Die is er niet, het ontbreekt aan focus."

Wennink is bezorgd over het verdienvermogen van Nederland en andere Europese landen. De overheid moet vooral een faciliterende rol spelen. Daar is wat hem betreft ook een betere samenwerking tussen verschillende ministeries voor nodig.

Concurrentiestrijd

De topman van chipmachinebouwer ASML pleit voor meer samenwerking en het nemen van meer risico's, om de concurrentiestrijd met andere machtsblokken aan te kunnen. "Als je kijkt naar de grote transities, dan zie je dat dingen sneller gaan in andere delen van de wereld."

De Verenigde Staten nemen volgens Wennink nu duidelijk de leiding als het gaat om technologie, terwijl landen in Oost-Azië zich specialiseren op het gebied van hernieuwbare elektriciteit, elektrische auto's en batterijen. "Over twintig jaar koop je een Chinese auto en Japanse materialen, want daar zijn zij beter in", schetste Wennink. "En daar kunnen we iets tegen doen, want we hebben wereldklasse bedrijven en onderzoekers."

Dik en dom

In de "zelfgenoegzaamheid" in de samenleving zelf ziet Wennink ook een probleem. Volgens hem zijn we met zijn allen “fat, dumb and happy” aan het worden, een verwijzing naar de gelijknamige speelfilm uit 2014.

Naast Wennink spraken ook Diederik Samsom (kabinetschef van vertrekkend eurocommissaris Frans Timmermans en oud-PvdA-fractievoorzitter) en Marieke Blom (hoofdeconoom van ING) bij de opening van het academisch jaar aan de TU Eindhoven.  

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.