Bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe
De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie getiteld 'Banken in beweging - Kansen en uitdagingen in tijden van hogere rente, digitalisering en verduurzaming'.
Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, maar de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.
Uit de studie komt naar voren dat banken voldoende financieel weerbaar zijn, onder meer als gevolg van de gestegen rente. Maar voorzichtigheid is geboden. "Hoewel spaarders hun bank vooralsnog trouw blijven, gaan de gestegen bankwinsten gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente", stelt de centrale bank. "De wens om spaargeld beter te laten renderen kan spaarders ertoe verleiden over te stappen naar andere (buitenlandse) banken die een hogere spaarrente bieden of om tegoeden in andere vormen aan te houden."
Meer concurrentie
Digitalisering speelt een rol bij die ontwikkeling, bijvoorbeeld omdat het volgens DNB eenvoudiger is geworden om elders een rekening te openen. Die ontwikkeling wakkert concurrentie aan, volgens de centrale bank niet alleen op het gebied van sparen. "Ook op de markt voor kredietverlening staan banken voor uitdagingen. Hoewel traditionele banken op de hypotheekmarkt en zakelijke kredietmarkt nog altijd de dominante kredietverstrekker zijn, zorgen nieuwkomers voor meer concurrentie", aldus DNB.
Banken moeten volgens de centrale bank inspelen op die ontwikkelingen. "De toenemende concurrentie kan tot een grotere vluchtigheid van deposito's leiden, wat banken - mede afhankelijk van hun behoefte aan liquiditeit - noodzaakt de spaarrente te verhogen."
Rente
Nederlandse banken hebben de afgelopen tijd hun spaarrentes al verhoogd. Desondanks blijven de verhogingen bij de grootbanken relatief laag, terwijl diverse kleinere banken proberen spaarders te lokken met rentes boven de twee procent.
De Europese Centrale Bank (ECB) is halverwege vorig jaar begonnen met het opvoeren van de rente in de strijd tegen de hoge inflatie. Maar terwijl de ECB zijn rentetarieven al met meerdere procentpunten heeft opgevoerd, is de spaarrente bij de grote Nederlandse banken veel minder gestegen.
Bron: ANP/DNB
Gerelateerd

Achteraf betalen populair, maar leidt soms tot problemen
Achteraf betalen via afbetaalapps, ook wel bekend als 'buy now, pay later', wordt inmiddels veel gebruikt in Nederland. Volgens nieuw onderzoek in opdracht van ING...

Kamer wil dat Heinen voorbereiding privatisering Volksbank stopt
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de voorbereiding van de Volksbank op mogelijke privatisering wordt gestaakt. Partijen vallen vooral over de grote...

Banken willen personeel weer minstens twee dagen per week op kantoor zien
De Nederlandse grootbanken ING en ABN Amro willen hun medewerkers verplichten om weer vaker naar kantoor te komen. Niet al het personeel is daar blij mee.

OM dagvaardt Morgan Stanley om ontduiken dividendbelasting
Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd “een buitenlandse bank” te dagvaarden op verdenking van het ontduiken van 124 miljoen euro aan dividendbelasting. Het...

Minister Heinen vindt aanpak witwassen bij banken 'doorgeslagen'
De afgelopen jaren heeft de poortwachtersrol in Nederland niet goed gefunctioneerd, met name bij banken, schrijft minister Eelco Heinen van Financiën in een brief...