Nieuws

Bedrijven doen minder om CO2-uitstoot te verlagen

De inspanningen van bedrijven tegen CO2-uitstoot verslappen. Dat meldt het Amerikaanse financieel analysebureau MSCI.

De organisatie concludeert dat grote beursgenoteerde bedrijven bij de huidige gang van zaken in 2026 te veel zullen uitstoten om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad Celsius.

MSCI analyseerde bijna 4.500 beursgenoteerde bedrijven uit zestien landen met een grote economie. Hun directe uitstoot neemt volgens het analysebureau toe. De dataleverancier schat in dat de uitstoot dit jaar elf procent hoger zal zijn dan vorig jaar. Nederland zat niet bij de zestien landen uit het onderzoek.

Richten op innovatie

Bedrijven in negen van de economische grootmachten verlagen hun uitstoot naar verwachting de komende zeven jaar minder dan ze voorgaande jaren deden. Linda-Eling Lee van MSCI stelt dat bedrijven het "laaghangende fruit" nu wel hebben geplukt. "Daarom moeten we ons richten op beleidsinnovatie en technologische vooruitgang om de kosten van koolstofarme energie te beperken."

De uitstoot van broeikasgassen moet omlaag. In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de temperatuur op aarde met anderhalve graad mag stijgen, maximaal met twee graden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.