Nieuws

Chinese autoriteiten onderzoeken wankelende schaduwbank

De politie in China heeft een onderzoek geopend naar Zhongzhi, een grote vermogensbeheerder die afgelopen week waarschuwde voor grote financiële problemen. De problemen houden mogelijk verband met instabiliteit in de Chinese vastgoedsector.

Het bedrijf, dat opereert als een grote schaduwbank, zei toen zo'n 60 miljard euro aan betalingsachterstanden te hebben.

De Chinese autoriteiten zeggen "vermeende overtredingen" te onderzoeken. Daarbij hebben ze ook maatregelen genomen tegen een aantal verdachten, maar het is niet direct duidelijk om wat voor acties het gaat.

Zhongzhi is als schaduwbank een grote financier die buiten het gangbare bankenstelsel valt. Daarmee is het aan minder streng toezicht dan gewone banken gehouden.

Vastgoedsector

Zhonghzi zei afgelopen woensdag niet meer aan zijn financiƫle verplichtingen te kunnen voldoen, meldden plaatselijke media op basis van een brief aan beleggers. De financiƫle problemen lijken een gevolg van de crisis in de met schulden overladen vastgoedsector van China. Veel projectontwikkelaars deden voor hun krediet een beroep op Zhongzhi toen de vastgoedsector nog hard groeide. Maar de afgelopen jaren raakten grote vastgoedbedrijven, zoals Evergrande en Country Garden, in betalingsproblemen door hun grote schuldenlast.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.