Nieuws

Onduidelijkheid over lot Chinese vastgoedreus

De Chinese autoriteiten zouden verzekeraar Ping An gevraagd hebben een meerderheidsbelang te nemen in het noodlijdende Country Garden, een van de grootste vastgoedbedrijven van het land. Ping An ontkent dit echter.

Persbureau Reuters meldde op basis van gesprekken met anonieme bronnen dat de Chinese premier Li Qiang de lokale overheid van de provincie Guangdong, waar beide bedrijven zijn gevestigd, zou hebben opgedragen te helpen bij de redding van Country Garden. Een woordvoerder van Ping An ontkent dit. Country Garden wilde geen commentaar geven. De in Hongkong genoteerde aandelen van Ping An daalden met meer dan 4 procent toen het nieuws bekend werd.

Evergrande

Country Garden, jarenlang het grootste bouwbedrijf van China, kan niet aan zijn financiƫle verplichtingen voldoen. Het concern telt ongeveer 70 duizend werknemers, die werken aan ruim drieduizend woningbouwprojecten. Dat is een veelvoud van de projecten die de eveneens noodlijdende vastgoedreus Evergrande in beheer heeft. Evergrande verkeert, na een schuldensanering in 2021, nog steeds in grote problemen.

Een door de staat georganiseerde redding van Country Garden zou een zware ingreep zijn in de door torenhoge schulden geplaagde vastgoedsector, die goed is voor een kwart van de Chinese economie. Bedrijven in China durven zelden een verzoek van de centrale overheid te negeren.

Onduidelijkheid

Inmiddels meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen dat de overname van de baan is. Ping An zou geen enkele plannen hebben voor een overname en zijn belang van 4,9 procent in het vastgoedconcern uit voorzorg van de hand hebben gedaan.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.