Nieuws

Chinese vastgoedgigant Country Garden in grote problemen

Opnieuw dreigt een groot vastgoedconcern in China om te vallen. Country Garden, een van de grootste Chinese projectontwikkelaars, kan niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

Het concern had dertig dagen de tijd gekregen om alsnog rente op bepaalde obligaties te betalen, nadat het concern vorige maand al een eerdere betalingsdeadline had gemist. Een afdeling van de bank Citi heeft houders van de obligaties geïnformeerd dat Country Garden nu officieel financieel in gebreke is.

Country Garden was jarenlang het grootste bouwbedrijf van China maar de afgelopen tijd nam de omzet steeds verder af. Het concern neemt momenteel de zevende plaats in op de Chinese ranglijst van grootste vastgoedondernemingen.

Country Garden telt ongeveer zeventigduizend werknemers, die werken aan ruim drieduizend woningbouwprojecten in kleinere steden. Dat is een veelvoud van de projecten die de eveneens in grote problemen gekomen vastgoedreus Evergrande in beheer heeft. Ook Evergrande verkeert, na een schuldensanering in 2021, nog steeds in de problemen. Het bedrijf raakte de afgelopen maanden een groot deel van zijn beurswaarde kwijt.

Ingrepen

Verder hebben ook branchegenoten China Aoyan Group, Oceanwide en Ping An Real Estate zorgen. De vastgoedsector is een belangrijke pijler van de Chinese economie en neemt ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor zijn rekening. Chinese vastgoedaandelen zijn dit jaar tot nu toe omgerekend al meer dan 50 miljard euro minder waard geworden.

De Chinese autoriteiten hebben tot dusver tevergeefs geprobeerd de vastgoedmarkt nieuw leven in te blazen. De afgelopen maanden zijn aanbetalingseisen versoepeld en werd de hypotheekrente verlaagd. Tot dusver bleven de ingrepen zonder resultaat.

De Chinese vastgoedinvesteringen zijn in de eerste negen maanden van dit jaar met 9,1 procent gekrompen. Woningzoekenden stellen aankopen uit, omdat ze vrezen dat bouwconcerns hun projecten niet kunnen voltooien.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.