Nieuws

Chinese oud-bankier ter dood veroordeeld wegens corruptie

Een voormalige topman van China Citic Bank is voor corruptie ter dood veroordeeld. De Chinese staatstelevisie CCTV heeft dat bekendgemaakt.

De bankier, Sun Deshun, zou in totaal voor omgerekend 134 miljoen dollar aan smeergeld hebben ontvangen. Tijdens een rechtszaak vorig jaar bekende hij schuld. Sun zou tussen 2003 en 2019 bij verschillende staatsbanken waarvoor hij werkte - waaronder ICBC, Bank of Communications en Citic Bank - gunstige leningen aan bedrijven hebben verstrekt, in ruil voor steekpenningen.

Oud-bankier Sun zal naar verwachting niet daadwerkelijk geëxecuteerd worden. Zijn doodvonnis is twee jaar opgeschort. Daarna zal de straf waarschijnlijk worden omgezet in levenslang.

China Citic Bank is een van de grootste financiële instellingen in China. Sinds 2019 loopt er een groot onderzoek naar de bank. Eerder werd een voormalig directielid tot achttien jaar cel veroordeeld. Het betreft een van de grootste corruptieonderzoeken in China tot dusver.

Europese bankiers

Onderzoekswebsite Follow the Money constateerde begin dit jaar nog dat bankiers in Nederland vrijwel altijd de dans ontspringen, als het om strafvervolging gaat. Daar lijkt enige verandering in te komen.

In andere Europese landen zijn eerder wel bankiers veroordeeld tot gevangenisstraffen. Zo werd zeer recent een Duitse oud-bankier van het voormalige Fortis veroordeeld tot drie jaar en drie maanden celstraf, voor zijn rol in de cum/ex-dividendfraude.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.