Nieuws

Oud-bankier Fortis krijgt celstraf voor dividendfraude

Een Duitse oud-bankier van het voormalige Fortis is door een rechtbank in Frankfurt veroordeeld tot drie jaar en drie maanden celstraf, voor zijn rol in de zogeheten cum/ex-dividendfraude.

De Duitser Frank H. stond terecht voor het doorsluizen van 51,5 miljoen euro via ongeoorloofde deals. ABN Amro, de bank die het deel van Fortis heeft overgenomen dat de transacties uitvoerde, heeft het geld teruggestort aan de Belastingdienst.

De fraudezaak draait om handelaren die misbruik maakten van de manier waarop dividendbelasting werd geïnd, zodat meerdere investeerders terugbetaling konden eisen van belasting die slechts één keer werd betaald. In Nederland kwam de cum/ex-fraude in de publiciteit door onderzoek van website Follow the Money. FTM maakt nu ook melding van de veroordeling van de oud-bankier.

Bedenker

Eind vorig jaar werd Hanno Berger, de Duitse bedenker van het dividendfraudesysteem, al veroordeeld tot acht jaar cel. Berger werd schuldig bevonden aan belastingontduiking tussen 2007 en 2011. De man was ooit belastinginspecteur, maar werd daarna belastingadvocaat en -adviseur.

Het systeem wordt cum/ex-dividend genoemd, naar de Latijnse woorden voor 'met' en 'zonder'. Die terminologie wordt ook gebruikt om aan te geven dat de dividend-deadline voor een aandeel al dan niet is verstreken.

Bron: ANP/FTM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.