Nieuws

Familiebedrijven zijn banenmotor, maar krijgen geen aandacht van politiek

Liefst 85 procent van de directeuren en eigenaren van Nederlandse familiebedrijven vindt dat politieke partijen te weinig rekening houden met hun belangen. Slechts vijf procent heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen positief zullen uitwerken voor het familiebedrijf.

Dat blijkt uit panelonderzoek van Nyenrode Business Universiteit, RSM en Van Lanschot Kempen onder directeuren en eigenaren van familiebedrijven, naar hun verwachtingen van de komende Tweede Kamerverkiezingen. Ruim 78 procent denkt dat een nieuw kabinet de belemmeringen waar het familiebedrijf op dit moment mee te maken heeft, niet goed gaat aanpakken.

Goed voor elf zetels

Familiebedrijven hebben een weinig rooskleurig beeld van de politiek, zo blijkt uit het onderzoek. Zij voelen zich, ondanks hun belang voor de Nederlandse economie, niet of nauwelijks gezien. Van de directeuren en eigenaren geeft 97 procent aan wel te gaan stemmen. Dat betekent zo'n zeven procent van de totale hoeveelheid stemmen; omgerekend mogelijk goed voor elf Kamerzetels en dus voor politieke partijen een interessante doelgroep.

Uit analyse van de verkiezingsprogramma's blijkt dat D66, GroenLinks/PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, Denk en Bij1 het familiebedrijf helemaal niet benoemen. De overige partijen besteden maar summier aandacht aan familiebedrijven. "Het wordt tijd dat de politiek meer aandacht gaat besteden aan familiebedrijven", aldus prof. dr. Roberto Flören, RSM-hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht bij Nyenrode Business Universiteit.

BOR

De respondenten geven aan dat ze zich zorgen maken over het gebrek aan langetermijnvisie. Met name de aanpassing vanaf 2025 van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), die voorziet in een belastingregeling bij de vererving van ondernemingsvermogen of bij het schenken van een onderneming of aanmerkelijk belangaandelen, is een heet hangijzer. Ruim zestig procent heeft er geen of weinig vertrouwen in dat de BOR door het nieuwe kabinet gehandhaafd wordt na de voorgestelde aanpassingen.

Ook vinden de respondenten dat een nieuw kabinet serieus werk zou moeten maken van administratieve lastenverlaging. Driekwart geeft aan dat de regeldruk excessieve vormen aanneemt en 87 procent stelt dat politieke partijen hiervoor onvoldoende aandacht hebben.

Aan het onderzoekspanel doen ruim 250 grotere familiebedrijven (vaak met vijftig of meer werknemers) mee. De gegevens voor het onderzoek zijn verzameld in de eerste helft van oktober 2023.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.