Nieuws

Gokbedrijf achter BetCity beboet om overtreden antiwitwasregels

Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity, heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het overtreden van de antiwitwasregels.

Volgens de Kansspelautoriteit (Ksa) moeten gokbedrijven hun klanten goed controleren om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan, maar hierin is Betent tekortgeschoten. Het gaat om de eerste openbaar gemaakte boete van de Ksa om een dergelijk vergrijp.

Betent had samen met andere gokbedrijven vorig jaar al instructies gekregen van de toezichthouder om de controles op orde te brengen. Vervolgens is de Ksa gaan kijken of er sprake van verbetering was. Tussen december vorig jaar en mei dit jaar bleek een groot deel van de beoordeelde klantenonderzoeken bij Betent toch niet aan de eisen te voldoen.

Zo begon Betent vaak pas laat aan zo'n controle, nadat er al grote bedragen vergokt waren. Ook was het bedrijf laks in het opvragen van bronnen van inkomsten van klanten. Verder heeft Betent in veel gevallen nagelaten om ongebruikelijke transacties te melden bij de autoriteiten, terwijl dit wel verplicht is.

De Ksa zegt Betent dit alles "zwaar" aan te rekenen. "We zijn nu echt uit de opstartfase van de markt, en dat betekent ook dat er voor sommige zaken geen excuses meer zijn", aldus Ksa-bestuursvoorzitter René Jansen.

Forse boetes

De toezichthouder deelt vaker forse boetes uit. Zo werd in oktober bekend dat GoldWin, bekend van de website westcasino.com, een boete kreeg van 6,8 miljoen euro. MKC Limited, bekend van de website betworld247.com, moest daarnaast bijna 1 miljoen euro betalen. Deze geldstraffen werden evenwel opgelegd om een andere reden: de partijen opereerden zonder de benodigde vergunning.

Een woordvoerster van de Ksa laat weten dat de waakhond tot nu toe aan één andere partij ook een boete heeft uitgedeeld om het overtreden van de antiwitwasregels. Die straf is echter nog niet wereldkundig gemaakt omdat daarover nog een juridische procedure loopt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.