Nieuws

Pheijffer: Politiek moet meer aandacht hebben voor accountants

Geen enkele politieke partij spreekt zich uit over de toekomst van de accountancy. Maar het accountantsberoep verdient aandacht van politiek Den Haag, stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD.

In de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen komt het accountantsberoep nauwelijks aan de orde. "Geen enkele politieke partij laat zich uit over de vraag waar het met de accountancy naar toe moet", aldus Pheijffer. "Politici laten zich vooral horen als er weer ergens sprake is van een (fraude)schandaal of accountantsfalen. Dat is makkelijk scoren."

De hoogleraar vreest dat het eindrapport van de Kwartiermakers toekomst accountancysector, dat daags voor de Tweede Kamer-verkiezingen verschijnt, straks "onderin de politieke lades" zal verdwijnen. "Gaat iemand zich bij de formatie drukmaken om een sector die telkens weer door eigen handelen negatief in de schijnwerpers komt? Krijgen we straks na D66'er Sigrid Kaag een minister van Financiën die de sector wél de benodigde aandacht geeft?"

Zalm

Pheijffer memoreert in dat verband het optreden van oud-minister van Financiën Gerrit Zalm, die ooit dreigde met aftreden naar aanleiding van een lobby over de accountantswetgeving.

"Aandacht en ingrijpen zijn nodig", meent de hoogleraar, ook omdat accountants zich nu ook gaan buigen over duurzaamheidsrapportages. In de toekomstbespiegelingen van grote accountantsorganisaties wordt daar graag over bericht, net als over het gebruik van data-analyse, kunstmatige intelligentie en robots.

Maar de hobbels die het accountantsberoep tegenkomt, zoals de krappe arbeidsmarkt of onvoldoende deskundigheid rondom nieuwe vakgebieden en technologie komen te weinig aan bod. Ook over het aanpakken van commerciële prikkels zegt de sector te weinig, vindt hij.

Pheijffer hoopt daarom dat de politiek het accountantsberoep na de verkiezingen niet zal vergeten. "Gerrit Zalm leverde in zijn wet de AFM als toezichthouder op accountantsorganisaties. Welke politicus past in zijn schoenen en geeft de accountancysector straks de nodige aandacht?"

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.