Nieuws

Publieke managementletter NBA: Alle partijen moeten verantwoordelijkheid nemen bij energietransitie

Omdat de maatschappelijke welvaart en economische processen zo zijn verweven met het gebruik van energie, raakt de energietransitie iedere hoek van de samenleving. De energietransitie slaagt alleen als alle betrokken partijen daarin hun verantwoordelijkheid nemen. Ook de accountant speelt daarbij een rol.

Dat stelt de Signaleringsraad van de NBA in een nieuwe publieke managementletter (PML) over de energietransitie. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame vormen van energie is een grote opgave, aldus de publicatie. De CO2-uitstoot moet in 2030 met 55 procent zijn gereduceerd ten opzichte van 1990 en in 2050 zelfs met 95 procent.

De onzekerheden rondom de transitie worden nog versterkt door elementen als de huidige geopolitieke spanningen en maatschappelijke weerstand, bijvoorbeeld tegen het aanleggen van de nodige energie-infrastructuur.

Rol accountant

De veelomvattendheid van de energietransitie leidt logischerwijs ook tot de vraag welke rol de externe accountant kan of moet spelen. De Signaleringsraad gaat in de publicatie nader in op die vraag.

Net als de technologie voor de energietransitie is ook de wijze van rapporteren volgens de nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD en de bijbehorende verslaggevingsregels work-in-progress. Er bestaat een grote maatschappelijke behoefte aan betrouwbare informatie over of een onderneming op koers ligt met haar duurzaamheidsprestaties. Tegelijk is er een groot tekort aan betrouwbare data.

De energietransitie vraagt bij uitstek dat accountants met een brede en toekomstgerichte blik hun functie kunnen uitoefenen om hierin een rol van betekenis te spelen, zo stelt de Signaleringsraad.

Signalen

In de PML 'Zicht op Omschakeling' staan vijf signalen, ieder voorzien van aanbevelingen voor de diverse spelers in de keten, zoals bestuurders, toezichthouders en accountants. De energietransitie brengt veel onzekerheden en dilemma's met zich mee voor alle bedrijven en de onderlinge afhankelijkheden in ketens zijn groot. Maar naast grote risico's biedt de energietransitie ook kansen.

Voor accountants is met name relevant dat het belang van duurzaamheidsinformatie groter wordt. Dat vereist anders meten en waarderen. De energietransitie confronteert ook de accountant daarbij met onbekende vraagstukken. "Dat de accountant zal moeten samenwerken met andere experts staat buiten kijf", aldus de publicatie.

Elk van de signalen is voorzien van een aanbeveling om de samenwerking in de keten te versterken.

Netwerk

Naar aanleiding van de nieuwe publicatie besloot de NBA tot oprichting van een netwerk voor accountants die actief zijn in of voor de energiesector. Daarmee kan specifieke kennis over deze sector binnen de beroepsgroep structureel worden gebundeld en gedeeld.

De PML over energietransitie is onderdeel van een al jaren lopende reeks publieke managementletters van de NBA. Met de uitgaven bundelt de NBA collectieve kennis van Nederlandse accountants, met het doel risico's op het gebied van financiƫn, governance en meer binnen sectoren in kaart te brengen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.