Nieuws

Sterke omzetgroei bij top 50 accountantskantoren

Bijna alle grote accountantskantoren in Nederland hebben in boekjaar 2022 een sterke omzetgroei gerealiseerd. De totale omzet groeide met ruim tien procent. Dat blijkt uit de AV-Top 50, de jaarlijkse ranglijst van vaksite AccountancyVanmorgen.

De AV-Top 50 is gerangschikt op basis van de omzet van de vijftig grootste accountantskantoren over het boekjaar 2022 en is opgesteld met medewerking van Arjen Schutte van Full Finance. De groei van de totale omzet werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door Deloitte, de nummer 1 in de AV-Top 50. Die organisatie behaalde in het boekjaar, dat bij Deloitte loopt van 1 juni tot en met 30 mei, een omzetgroei van 23 procent.

Bij de accountantskantoren buiten de big four laat ETL Nederland de grootste groei zien, ruim vijftig procent. Deze groei kwam vooral door overnames. Net als in de AV-Top 50 over boekjaar 2021 zijn er in boekjaar 2022 bijna geen kantoren die dalen qua omzet. Alleen bij de nummer 3 in de lijst, PwC, daalde de omzet iets minder dan een procent.

De AV-Top 50 kent dit jaar drie nieuwkomers: BonsenReuling (nummer 39 in de ranglijst), KrestonLentink (46) en Van der Veen Kromhout (48).

Consolidatie of autonome groei

Het aantal fte's is in 2022 ten opzichte van 2021 met vier procent toegenomen. Het grootste deel van de groei in medewerkers werd veroorzaakt door de big four. Deloitte en KPMG bezitten de eerste twee plaatsen, op basis van de absolute stijging in fte's.

De stijging van de omzet per fte bedraagt in 2022 gemiddeld ongeveer vijf procent. Onder de kantoren met de hoogste omzet per fte zijn drie big four-kantoren, maar ook QConcepts (nummer 33) en Verstegen (nummer 26). Hoewel ETL Nederland als gezegd ruim vijftig procent groeide, realiseerde het kantoor een van de laagste omzetten per persoon. De grootste procentuele stijger in omzet per fte was het Zeeuwse kantoor Rijkse (plek 49 in de ranglijst). De omzet per fte van deze organisatie steeg met bijna veertien procent.

De meeste kantoren groeiden door overnames. Arjen Schutte van Full Finance verwacht dat de kantoren ook over boekjaar 2023 weer veel groei zullen realiseren: "De tarieven zijn per 1 januari 2023 sterk gestegen. Daarnaast verwacht ik ook een aanzienlijke stijging van de omzet per fte."

Assurance-Top 30

De grootste dertig assurancekantoren zijn in 2022 met 16 procent gegroeid, blijkt uit de Assurance-Top 30, een aparte ranglijst gebaseerd op de assuranceomzet van de dertig grootste accountantskantoren. Kantoren groeiden in boekjaar 2022 door hun budgetten te verhogen. Ook gaven de organisaties minder vaste prijzen af of letten scherper op meerwerk. Daarnaast kenden veel kantoren een hogere NOW-omzet.

De Assurance-Top 30 kent geen nieuwkomers. De big four blijven de dienst uitmaken in assurance. KPMG is met een omzet van 364,4 miljoen de grootste, gevolgd door EY, PwC en Deloitte. Het kantoor met in relatieve zin de meeste groei in omzet is auditspecialist Qconcepts (95,6 procent).  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.