Nieuws

Transparency International ziet bij NSC 'meeste ambities' tegen corruptie

In het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract (NSC, de partij van Pieter Omtzigt) staan "duidelijk de meeste ambities" tegen corruptie en vóór integriteit en transparantie. NSC wordt "op enige afstand" gevolgd door GroenLinks-PvdA, Volt en D66. De partij BVNL krijgt van de hekkensluiters de meeste minpunten.

Dat stelt Transparency International Nederland, dat de verkiezingsprogramma's aan de hand van eigen aanbevelingen beoordeelde. NSC krijgt van Transparency International een hoge score vanwege maatregelen die de partij voorstelt om klokkenluiders beter te beschermen en te ondersteunen.

Ook krijgt de partij van Omtzigt pluspunten vanwege het pleidooi voor een 'afkoelperiode' voor politici: zij mogen pas enige tijd na hun vertrek uit de politiek bij een lobbyorganisatie gaan werken. Ook het bezittingenregister voor Kamerleden en directe familieleden is wat TI Nederland betreft een maatregel die werkt tegen corruptie.

Mocht Omtzigt deelnemen aan een regeringscoalitie, "dan hopen wij dat hij ook veel van deze punten uit zijn programma zal inbrengen in een eventueel regeerakkoord, zodat er hier de komende jaren echt stappen kunnen worden gezet", zegt Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland.

Minpunten

Sommige maatregelen in verkiezingsprogramma's leveren minpunten op. De SP, die Transparency International als "bondgenoot" ziet in de strijd voor transparantie, krijgt punten voor sommige maatregelen, maar ook een aftrekpunt.

De socialisten willen af van de wachtgeldregeling voor politici, terwijl dit volgens Transparency International Nederland "één van de belangrijkste maatregelen is om politieke corruptie tegen te gaan en een te innige band tussen politici en sommige bedrijven of sectoren te voorkomen".

Enkele partijen krijgen alleen maar aftrekpunten voor maatregelen die corruptie volgens TI Nederland louter in de hand werken, of die de politiek minder transparant maken. Het gaat om de PVV, FVD en BVNL. Laatstgenoemde krijgt onder meer minpunten om standpunten die volgens Transparency International de strijd tegen witwassen bemoeilijken.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.