Nieuws

AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

Als een particulier geld wil lenen moeten kredietverstrekkers eerst nagaan of diegene wel genoeg inkomsten heeft om niet in de financiƫle problemen te raken door het krediet. Die acceptatieprocessen worden steeds meer geautomatiseerd. De AFM ontvangt echter vaker meldingen over fouten met dit proces.

Volgens de toezichthouder hebben kredietaanbieders bij ruim 10.000 consumenten met een consumptieve of hypothecaire lening 'herstelmaatregelen' moeten nemen. "De AFM ontvangt steeds vaker incidentmeldingen van kredietaanbieders over fouten in geautomatiseerde kredietacceptatieprocessen", aldus de organisatie.

Fouten in IT-systemen

Om consumenten te beschermen tegen overkreditering gaat de AFM zich volgend jaar richten op fouten in IT-systemen. "Kredietaanbieders dienen met een integere en beheerste bedrijfsvoering overkreditering, door incidenten in de acceptatieprocessen, te voorkomen", stelt de toezichthouder.

De AFM benadrukt dat verstrekkers van leningen incidenten direct moeten melden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.