Nieuws

Bijna negen miljard aan fossiele subsidie gaat naar tien grote bedrijven

Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies. Shell profiteert het meest en krijgt jaarlijks meer dan twee miljard euro.

Dat concludeert onderzoeksbureau Profundo, na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie. Van de tien bedrijven profiteerde Shell Nederland het meest van de fossiele subsidies; het olieconcern ontving minimaal 2,1 miljard euro aan subsidies per jaar. Chemiebedrijf Dow Benelux ontving minimaal 1,6 miljard per jaar en Yara Sluiskil, een bedrijf in kunstmest, ontving 1,2 miljard per jaar.

Klimaatvervuilers

De miljarden voor de industrie en grote energiebedrijven vormen slechts het topje van de ijsberg aan klimaatcrisis-vergrotende subsidies, meent Milieudefensie. In totaal geeft de Nederlandse overheid jaarlijks circa veertig tot 47 miljard euro uit aan fossiele subsidies. "Maar het is evengoed een enorm bedrag dat de Nederlandse overheid jaarlijks overmaakt aan een selecte groep grote vervuilers en hun aandeelhouders", aldus Donald Pols, directeur van Milieudefensie, over de subsidie aan de "klimaatvervuilers".

Milieudefensie wil dat de politiek de fossiele subsidies voor de bedrijven afbouwt, te beginnen bij het afschaffen van de huidige vrijstellingen onder de energiebelasting en de belasting- en accijnsregelingen. "Het is nu aan de nieuwe Tweede Kamer om rechtvaardig beleid te voeren. En dus om snel een einde te maken aan de fossiele cadeautjes voor fossiele grootverbruikers", meent Pols.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.