Nieuws

EU neemt juridische stappen tegen X om laks modereren

De Europese Unie maakt een begin met juridische stappen tegen X. Het voormalige Twitter verzuimt op te treden tegen desinformatie, haatberichten en ander ongewenst materiaal.

Dat stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. De strafprocedure kan het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Elon Musk boetes kosten die kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet. In het ernstigste geval, en als de rechter dat goedkeurt, kan het platform zelfs tijdelijk worden geblokkeerd.

De Europese Commissie doet de komende tijd "met voorrang" nader onderzoek en kan in afwachting daarvan al voorlopige maatregelen opleggen. X kan voorstellen doen om de commissie tegemoet te komen en zo de zaak minnelijk op te lossen.

Het is voor het eerst sinds de nieuwe, strenge Europese regels van de zogeheten DSA een jaar geleden van kracht werden, dat de commissie de strafprocedure in stelling brengt tegen een internetplatform. De nieuwe regels schrijven voor dat platforms als X, Instagram, TikTok en Facebook hun gebruikers moeten beschermen tegen bijvoorbeeld nepnieuws, terroristisch materiaal en onlinehaat.

Waarschuwingen

X kreeg al meermaals waarschuwingen uit Brussel sinds Musk, zelfverklaard voorvechter van het onbegrensde vrije woord, het bedrijf overnam. Het bedrijf bracht op verzoek risico's in kaart, diende een transparantierapport in en beantwoordde vragen over onder meer de bestrijding van desinformatie over de oorlog tussen Israƫl en Hamas. Maar dat schoot te kort, is het voorlopige oordeel van de commissie.

De commissie gaat onder meer na of X zogeheten 'community notes', waarschuwingen bij dubieuze tweets, wel goed werken. Ook onderzoekt zij of het bedrijf wel genoeg aandacht en middelen aan de strijd tegen desinformatie besteedt. Datzelfde geldt voor de openheid van zaken die X zou moeten verschaffen over onder meer zijn werkwijze en advertentiebeleid.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.