Nieuws

Gelekt voorstel: open AI-modellen vrijgesteld van EU-wetgeving

De aanstaande wetgeving van de Europese Unie voor de regulering van kunstmatige intelligentie bevat mogelijk uitzonderingen voor AI-modellen die voor iedereen beschikbaar zijn. In een gelekt concept voor een compromisvoorstel staat een uitzonderingspositie voor zogeheten opensourcemodellen voor AI.

Dat meldt persbureau Reuters. 'Open source' staat voor bijvoorbeeld software waarvan de broncode niet is afgeschermd. Door die kennis met de wereld te delen kunnen onderzoekers of andere bedrijven het verder ontwikkelen en fouten wegwerken.

Vrij verkrijgbare modellen achter kunstmatige intelligentie zouden in principe niet onder nieuwe EU-wetgeving voor AI moeten vallen, staat in het voorlopige voorstel waar Reuters over bericht. Alleen als die modellen zeer grote risico's met zich meebrengen of gebruikt worden voor doeleinden die nu al illegaal zijn, zouden ook deze gratis AI-modellen onder nieuwe wetgeving moeten vallen.

Wetgeving

EU-lidstaten en het Europees Parlement onderhandelen op dit moment over de definitieve versie van wat 's werelds eerste wetgeving voor AI moet worden. De Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, presenteerde haar voorstellen voor dit soort wetgeving twee jaar geleden al. Maar door de snelle ontwikkeling van zeer geavanceerde AI-technologie achter bijvoorbeeld ChatGPT kwam het Europees Parlement in juni met voorstellen voor strengere regels.

Na een flinke lobby uit de techwereld wilden onder andere Frankrijk en Duitsland liever een afgezwakte versie. De EU-landen en Europarlementariƫrs praten nu over een compromis.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.