Nieuws

Kabinet wil nog eens 1,5 miljard euro vrijmaken voor uitkoopregeling boeren

Het kabinet wil nog eens bijna anderhalf miljard euro vrijmaken voor de uitkoopregelingen voor boeren. Het geld is nodig omdat de regelingen "mogelijk overtekend gaan worden".

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bevestigt berichtgeving hierover door NRC. De veelbesproken uitkoopregelingen zijn de twee belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen om de stikstofuitstoot en -neerslag in natuurgebieden drastisch te verlagen.

Voor de regeling voor 'piekbelasters', bedrijven met een hoge stikstofuitstoot, wil het ministerie nog eens 850 miljoen euro vrijmaken. Voor een andere algemene regeling is nog eens 600 miljoen euro nodig. De 'nota van wijziging' die nodig is om dit te realiseren, gaat volgende maand naar de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Ook de Europese Commissie wordt op de hoogte gesteld.

Terugvloeien

Het geld komt bovenop het bestaande budget, eveneens zo'n 1,5 miljard euro. Of de extra financiering ook nodig is, is niet zeker. "Het is niet gezegd dat alle ondernemers die zich aanmelden ook daadwerkelijk besluiten te stoppen." Toch wil LNV het geld vrijmaken, zodat eventuele vertraging in het proces voorkomen kan worden. "Middelen die niet nodig zijn, vloeien weer terug in de schatkist van het Rijk", aldus de woordvoerder.

Inmiddels hebben 1240 ondernemers zich gemeld voor een van de twee regelingen. Daarvan meldden 458 boeren zich aan voor de regeling voor piekbelasters, 510 voor de algemene regeling en van 272 aanvragen moet nog beslist worden onder welke regeling ze vallen. De piekbelastersregeling levert de stoppende boer 120 procent op van de bedrijfswaarde, de algemene regeling maximaal 100 procent.

Subsidie

Eigenaren van een landbouwbedrijf met bijvoorbeeld varkens, melkvee of kippen die overwegen om te stoppen, kunnen subsidie aanvragen via de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus).

Meer informatie daarover is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De inschrijving voor de algemene regeling sloot begin deze maand, de regeling voor piekbelasters loopt nog tot begin april.

Bron: ANP/RVO

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.