Nieuws

Kostenstijging drukt winst over 2022 bij SRA-kantoren

Ondanks een omzetstijging van gemiddeld 7,5 procent nam de winst bij SRA-accountantskantoren in 2022 gemiddeld met slechts 2,7 procent toe. Een kostenstijging van bijna negen procent is daarvan de oorzaak.

De totale kosten bij de SRA-kantoren stegen in 2022 met gemiddeld 8,6 procent. De collectieve loonsverhoging voor 2023 kwam neer op 5,7 procent, het budget voor IT steeg met 7,7 procent. Dat blijkt uit drie SRA-benchmarkonderzoeken: een salarisonderzoek, een kantorenbenchmark en een IT-kostenonderzoek.

Lonen

De SRA-kantoren verwachten voor 2024 een collectieve loonsverhoging van gemiddeld 2,5 tot drie procent toe te kennen. 82 procent van de deelnemende kantoren verwacht dat de totale personele kosten per fte voor 2023 meer dan vijf procent hoger zullen uitpakken dan in 2022. Uit het onderzoek blijkt ook dat medewerkers bij 95 procent van de deelnemende SRA-kantoren gefaciliteerd kunnen thuiswerken.  

Het aantal openstaande vacatures blijft onveranderd hoog. Bij de deelnemende SRA-kantoren aan het Salarisonderzoek stonden vijftienhonderd vacatures open in de maanden augustus/september 2023. Dankzij een relatief hoog instroompercentage van 22,5 procent steeg het aantal personeelsleden bij de deelnemende kantoren tussen augustus 2022 en augustus 2023 met 6,2 procent. 

Kostenstijging 

De totale kosten bij SRA-kantoren stegen in 2022 met gemiddeld 8,6 procent. Met name de overige bedrijfskosten, afboeking debiteuren en pr- en marketingkosten namen sterk toe, met 28 procent. Daardoor bleef gemiddelde winst over 2022 beperkt tot 2,7 procent, blijkt uit de kantorenbenchmark.

De gemiddelde netto-omzet per fte nam ten opzichte van 2021 bij alle kantoren toe; het meest bij kantoren tussen de 50 en 150 fte, het minst bij kantoren met meer dan 150 fte. Ten aanzien van het ziekteverzuim is een overall stijging bij alle deelnemende kantoren zichtbaar, die echter nog onder het landelijke gemiddelde ligt.

Uit het IT-kostenonderzoek blijkt dat het IT-budget bij SRA-kantoren in 2022 gemiddeld 7,7 procent hoger was dan in 2021. De IT-kosten bestaan uit software, infrastructuur en IT-personeel. Alle kantoren geven percentueel ongeveer evenveel uit aan de verschillende IT-kosten. Kantoren tot 25 fte geven verhoudingsgewijs meer uit aan infrastructuur dan aan IT-personeel, ten opzichte van hun collega’s. Zij beschikken meestal niet over een eigen IT'er.

Onderzoek

Het salarisonderzoek bevat de gegevens van 122 SRA-kantoren en 11.061 medewerkers en is volgens de SRA het grootste salarisonderzoek in Nederland onder mkb-accountants- en belastingadvieskantoren. De gegevens van 77 SRA-kantoren zijn opgenomen in de kantorenbenchmark, bij het IT-kostenonderzoek gaat het om 43 SRA-kantoren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.