Nieuws

Nog geen EU-deal over begrotingsregels na 'nacht van de waarheid'

De EU-landen zijn het nog niet eens over nieuwe regels voor hun staatsschulden en begrotingstekorten. Hun ministers van Financiën wijdden er een avond en nacht van onderhandelingen aan, maar bereikten hoewel de tijd begint te dringen geen compromis.

De oude begrotingsregels moeten worden vervangen, daarover zijn de 27 EU-landen het al lange tijd eens. Ze zijn onrealistisch streng en star en de lidstaten werden er mede daardoor nooit echt aan gehouden. Om de EU door de coronacrisis te helpen schortte de unie ze daarom al op, maar na de jaarwisseling zouden ze weer van kracht worden.

Maar na maandenlang getouwtrek blijft er onenigheid over vooral het tempo waarin regeringen met hoge schulden een begrotingstekort moeten wegwerken. Vooral Duitsland stelt zich streng op, terwijl met name zuidelijke landen als Frankrijk meer geduld en flexibiliteit willen.

Goede hoop

De Duitse en Franse ministers van Financiƫn, de traditionele aanvoerders van beide kampen, hadden voor aanvang van de onderhandelingen nog goede hoop. Maar ondanks "goede vooruitgang" zijn nieuwe voorstellen en nader overleg nodig, constateerden de ministers volgens EU-diplomaten halverwege de nacht. Daaraan wordt de komende dagen gewerkt.

Mogelijk moeten de EU-leiders zich op hun top in Brussel volgende week over de kwestie buigen. De ministers van Financiƫn zouden voor het eind van het jaar nog eens bijeen kunnen komen om er alsnog uit te komen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.